demokratska stranka
Srbija

DS zahteva da se žrtvama Oluje prizna status civilnih žrtava rata

Izvor: 
013info Čet, 04/08/2022 - 20:24Na godišnjicu početka operacije oružanih snaga Republike Hrvatske „Oluja“, Demokratska stranka podseća na činjenicu da ni Srbija ni Hrvatska nisu učinile ni približno onoliko koliko je potrebno za žrtve „Oluje“.

- U akciji započetoj u zoru 4. avgusta 1995. godine, hrvatska vojska je proterala gotovo sve Srbe iz severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a nad onim koji su pripadnike hrvatskih oružanih snaga dočekali u svojim kućama počinjeni su masovni ratni zločini koji do danas nisu u potpunosti rasvetljeni i primereno kažnjeni. Pravda za žrtve mora se naći prvenstveno pred sudovima, za šta je neophodna bliska i dobra saradnja tužilaštva u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i politička volja da se ratni zločinci nađu tamo gde im je i mesto – iza rešetaka – umesto da budu slobodni na ulicama i da gostuju po televizijama, saopštila je Demokratska stranka.

 

Demokratska stranka ponovo upozorava da nijedna žrtva „Oluje“ u Srbiji nema status civilne žrtve rata i da su zbog toga maltene nevidljive pred institucijama koje bi trebalo da ih štite. O žrtvama Oluje se govori skoro isključivo početkom avgusta, zapaljivom retorikom kojom se diže tenzija i širi netrpeljivost, a ti isti predstavnici vlasti za sve ove godine nisu se potrudili čak ni toliko da izmene zakonsko rešenje i tako im priznaju status žrtve. To se mora i može promeniti veoma brzo.

 

- Sudbine žrtava ne smeju biti korišćene za podgrevanje tenzija u regionu, relativizaciju činjenica i prekrajanje istorije, što je često u prethodnim godinama bio slučaj. Javni prostor mora biti korišćen za izražavanje saučešća i saosećanje sa žrtvama, negovanje kulture sećanja i istinsku izgradnju mira među narodima. Izmena zakona i priznavanje statusa civilnih žrtava rata prvi je korak u tom pravcu, saopšteno je iz Demokratske stranke.

 

 
MarketingNajnovije vesti