• DS: Zbog „helikopterskog novca“, Srbija krizu dočekuje sa 2 milijarde evra manje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Resorni odbor Demokratske stranke za privredu još je 2020. godine upozoravao na negativne posledice „helikopterskog novca“ i efekte koje bi mogao da ima na inflaciju, a samim tim i životni standard građana. U to vreme se režim Aleksandra Vučića hvalio da sličan pristup oporavku iz krize imaju i Sjedinjene Američke Države, gde je u međuvremenu postignut konsenzus da je upravo ovakav pristup doveo do najveće inflacije u poslednjih 40 godina, navodi se u saopšđtenju.

    Situacija u Srbiji nije značajno drugačija. Dok Narodna banka Srbije tvrdi da je kod nas inflacija „uvezena“ i posledica faktora na koje nismo mogli da utičemo, nema sumnje da je kriza mogla biti umanjena samo da vlasti nisu primenjivale populistički pristup rešavanju ozbiljnih problema. Na osnovu analize Fiskalnog saveta, čak 2 milijarde evra našeg novca je potraćeno jer nisu postojali principi pri davanju pomoći za oporavak privrede. Kao posledica toga, dolazeću krizu ćemo dočekati sa 2 milijarde evra manje, odnosno, sa 2 milijarde evra duga više.

    Resorni odbor Demokratske stranke za privredu upozorava da suština problema leži u tome što ne možemo da se oslonimo na to da vlast zna šta radi. To je posebno zastrašujuće imajući potencijalnu dolazeću recesiju u vidu. Kada režim najavi rast plata i penzija od 18%, uz neefikasan i preveliki javni sektor, jasno je da bi jedino čudo moglo da nas spasi od spirale rasta cena i plata, kao i njihovih destruktivnih posledica po privredu., dodaje se u saopštenju.

    Resorni odbor Demokratske stranke za privredu još je 2020. godine upozoravao na negativne posledice „helikopterskog novca“ i efekte koje bi mogao da ima na inflaciju, a samim tim i životni standard građana. U to vreme se režim Aleksandra Vučića hvalio da sličan pristup oporavku iz krize imaju i Sjedinjene Američke Države, gde je u međuvremenu postignut konsenzus da je upravo ovakav pristup doveo do najveće inflacije u poslednjih 40 godina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]