• Đurić: Zakon o slobodnom pristupu informacijama se krišom prepravlja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji obezbeđuje transparentnost institucija i državnih organa, sada se krišom prepravlja, kaže za N1 Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

    Đurić je u emisiji Dan uživo izjavio da su izmene zakona počele pre nekoliko godina, ali da je u međuvremenu formirana nova Vlada, a sa njom i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i da je nova Radna grupa forminrana u okviru tog Ministarstva.

    „Ta Radna grupa je sastavljena samo od predstavnika državnih institucija, odnosno samo onih na koje se taj zakon odnosi, nema građana ni medija. Mi mislimo da je to pogrešno“, kazao je Đurić i dodao da je iz Ministarstva rečeno da će ogranizovati javnu raspravu.

    Međutim, nisu samo državni službenici u toj Radnoj grupi, već je tu i poverenik, kao nezavisna institucija.

    „On jeste nezavisan, mada njegovo ucešće u toj grupi nama ništa ne garantuje, a njegova istupanja poslednjih nekoliko meseci takođe nam ne ulivaju poverenje. On mora da učini nešto da mu ruke ne budu „vezane“. Ima prostora da se ojača institucija poverenika, ali ako već dolazi do izmena Zakona, onda bi trebalo da dođe do jačanja institucije poverenika“, rekao je Đurić.

    Kada je reč o kaznenoj politici, on navodi da poverenik i kada ima mogućnost da nekoga kazni, recimo Batut ili Srbijagas, da će tu kaznu platiti građani kroz budžet, a ne odgovorno lice.

    Dodaje i da statistika pokazuje da postoji povećan broj zahteva upućenih povereniku, kao i broj odgovora koji građani dobijaju, ali kaže da se moraju dobijati i odgovori koji ogranima vlasti ne odgovaraju.

    Za N1 Ministarstvo navodi da nema osnova za sumnje da aktivnosti za cilj imaju bilo kakvo prikrivanje informacija, niti da je svrha rada postojeće Radne grupe da na prečac i pod velom tajnosti pripremi tekst koji treba da unapredi postojeći zakon. Ipak Đurić nije takvog mišljenja.

    „Hajde da vidimo. Lako će se to pokazati i dokazati. Ovaj zakon je jedan od najboljih u Evropi, Srbije je poznata po tome. Više kategorija informacija biće proglašeno tajnim, misli se na javna preduzeća, a u zakonu se sve više informacija isključuje“, naveo je Đurić.

     

     

    Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji obezbeđuje transparentnost institucija i državnih organa, sada se krišom prepravlja, kaže za N1 Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija