• Dvadeset dve godine od Petog oktobra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas se navršava 22 godine od petog oktobra, velikog protesta koji je organizovala ujedinjena srpska opozicija s ciljem da se Slobodan Milošević skloni s vlasti nakon što je 24. septembra 2000. godine izgubio na izborima.

    Širom Srbije tada je neposredno posle izbora počeo generalni štrajk, što je bio i uvod u masovni protest koji je 5. oktobra u Beogradu organizovala Demokratska opozicija Srbije (DOS).

    DOS je bila široka grupacija 18 političkih stranaka i pokreta koje su za cilj imale smenu režima Slobodana Miloševića na izborima za predsednika i parlament Savezne Republike Jugoslavije 24. septembra 2000. godine.

    Sednice predsedništva DOS, koje su činili lideri stranaka, bile su mesto donošenja ključnih odluka – najpre o načinima suprotstavljanja vlastima, a potom i o potezima koje će preduzimati nova vlast.

    „Ko sme da vas pogleda u oči“, glasio je izborni slogan Vojislava Koštunice, jedinstvenog kandidata ujedinjene opozicije na septembarskim izborima i političara koji je, kako se smatralo, bio faktor jedinstva, pomirljiv izbor za leve, desne, umerene i ujedno najbolja protivteža Slobodanu Miloševiću.

    Dvadeset jednu godinu posle Petog oktobra, politički akteri tada opozicionih stranaka nalaze se na različitim stranama političkog ali i društvenog spektra, neki nisu više politički aktivni, a neki nisu ni među živima.

    Dve ključne ličnosti petooktobarskih promena više nisu u političkom životu Srbije.

    Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke, spiritus movens DOS i premijer Srbije posle izbora 2001. godine ubijen je u atentatu ispred zgrade vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

    Vojislav Koštunica, predsednik SR Jugoslavije i kasnije premijer Srbije, povukao se iz javnog života posle političkog sunovrata njegove Demokratske stranke Srbije (DSS).

    Danas se navršava 22 godine od Petog oktobra, velikog protesta koji je organizovala ujedinjena srpska opozicija s ciljem da se Slobodan Milošević skloni s vlasti nakon što je 24. septembra 2000. godine izgubio na izborima.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]