• Ekstremno zagađenje u Srbiji država ne želi da reši

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica inicijative „Odbranimo Košutnjak“ Snežana Nedeljković izjavila je danas da ne postoji politička volja da se reši problem ekstremnog zagađenja vazduha u Srbiji.

    Nedeljkovićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare Evropske zelene partije i inicijative Odbranimo Košutnjak, rekla da država ne želi da reši taj problem kroz sistem, što je jedini način na koji on može biti rešen.

    „Dosada je išlo deklarativno, kozmetički, a suštinski ništa nije rešeno“, rekla je Nedeljković na konferenciji u Beogradu.

    Istakla je da je veoma važno usaglasiti domaće zakone sa evropskim zakonima u toj oblasti kako bi se smanjilo zagadjenje.

    „Zašto moja država te zagadjivače smatra prihvatljivim, ako ih je njihova država proterala?“, upitala je Nedeljković.

    „Finansiramo sopstvene trovače“

    Nedeljković je istakla i da su svi ugovori sa kineskim fabrikama „pod velom tajne“, a da se one vode kao investitori.

    „Mi finansiramo sopstvene trovače…“, rekla je Nedeljković.

    Podsetila je da su 27. januara ove godine podneli Ministarstvu za zaštitu životne sredine predlog mera za smanjenje zagadjenja, ali da nisu dobili odgovor.

    Sledeći korak je, prema rečima Nedeljković, da pozovu Ministarstvo i provere da li se upoznalo sa predlozima i da ponude pomoć.

    Pavlović: Na zagađenost utiču i termoelektrane

    Predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović rekao je da na zagadjenost vazduha utiču i termoelektrane u Srbiji, koje sagorevanjem lignita lošeg kvaliteta godišnje oslobode oko 46 tona arsena i više od 60 tona žive.

    Pavlović je naveo da je vazduh širom Srbije, prema zvaničnim podacima, i jutros i sinoć bio medju najzagadjenijim u svetu.

    Podsetio je da je to velika opasnost za hronične bolesnike, čija je smrtnost zbog toga uvećana za oko 30 procenata, kao i da loše utiče i na razvoj dece.

    Pavlović je naveo je da su predlogom mera tražili, izmedju ostalog, da se gradjanima omogući besplatan priključak na sistem daljinskog grejanja na gas i da se odustane od termoelektrana.

    Pavlović je najavio i održavanje protesta, ukoliko nadleženi ne učine ništa povodom da se problem reši.

     

     

    Predsednica inicijative „Odbranimo Košutnjak“ Snežana Nedeljković izjavila je danas da ne postoji politička volja da se reši problem ekstremnog zagađenja vazduha u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija