• Epidemija diktira kretanja na tržištu naftnih derivata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle, pre epidemije, a i cene nafte i naftnih derivata dostigle su nivoe približne onima od pre korone, izjavila je urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

    Ona za Tanjug objašnjava da se to ne dešava samo u Srbiji, već i u celom svetu, i kao zanimljivo navodi da je američka administracija, kako bi zaustavila rast cena nafte, sa OPEK-om počela pregovore o tome da članice ove asocijacije država izvoznica nafte povećaju proizvodnju i plasman sirove nafte.

    „To radi Amerika, poznata po tome što njeni vozači baš i ne štede gorivo, već troše velike količine naftnih derivata, a sve kako bi se zaustavilo poskupljenje sirove nafte i na taj način zapravo pojeftinilo gorivo“, kaže Putnikovićeva.

    Dodaje, međutim, da je veoma diskutabilno koliko će uopšte i biti potrebno povećanje ponude koje Amerikanci traže, jer je Međunarodna agencija za energetiku izmenila svoju raniju prognozu i u najnovijoj kaže da će porast potrošnje i potražnje za naftom biti manji nego što su ranije planirali.

    Sve to, ocenjuje sagovornica Tanjuga, pokazuje koliko je u sadašnjim okolnostima izazvanim korona virusom teško planirati i predvideti šta će se na ovom tržištu događati i koliko će gorivo u narednom periodu koštati.

    „Pošto već imamo četvrti talas korone, pitanje je kakva će biti situacija sa putovanjima i potrošnjom goriva pa je veoma teško prognozirati šta će biti i za dve nedelje a kamoli davati prognozu na duže. I naše zdravstvene vlasti najavjuju neke oštrije mere, a ako se recimo zabrane veći skupovi, možemo očekivati da će se manje putovati, a to će uticati i na smanjenu potrošnju nafte i reflektovati se na cenu goriva“, objašnjava Jelica Putniković.

     

    Slabljenjem korona virusa povećana je potražnja i prodaja naftnih derivata, pa je ona u Srbiji ove godine čak i veća nego 2019, dakle, pre epidemije, a i cene nafte i naftnih derivata dostigle su nivoe približne onima od pre korone, izjavila je urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]