• Fiksna ili varijabilna kamata stopa – za šta se odlučiti pri uzimanju kredita

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kada uzimaju kredit grđani se često suočavaju s dilemom – da li sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom? Pre svega, moraju razumeti šta to znači, inače će dobiti ono što banci donosi najveći profit. Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ ukazuje da se varijabilna kamata menja kroz vreme, tako što se vezuje za neki od indeksa – euribor i belibor. Savetuje i da su to pitanja na koja odgovor treba dobiti u pregovoru s bankama prilikom

    Da li je bolje da se odlučimo za fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu i u kojim slučajevima?

    a odgovor treba dobiti u pregovoru s bankama prilikom uzimanja kredita.

    Da razjasnimo na što jednostavniji način. Da li je bolje da se odlučimo za fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu i u kojim slučajevima?

    „Fiksna kamatna stopa znači to što joj ime kaže, znači fiksna je i neće se menjati do kraja otplate kredita, kada je keš kredit u pitanju najčešće do kraja. Za stambene ima neke varijante, znači nije skroz fiksna. Varijabilna kamatna stopa je s druge strane varijabilna, menja se kroz vreme“, objašnjava za RTS Dušan Uzelac.

    Menja se tako što se vezuje za neki od indeksa. Ako je evro valuta u kojoj smo uzeli kredit, onda se vezuje za euribor.

    To je, kaže Uzelac, neka bankarsko ustanovljena cena.

    „Kada vi uzmete kredit u nekoj banci, oni kažu šta god da se desi mi ćemo to vezati za euribor. A euribor se definiše u Evropi između A listing banaka i ako skoči euribor, lančano će skočiti svima krediti koji su vezani za taj euribor“, precizirao je on.

     

    Zašto je belibor važan za dinarski kredit

     

    S druge strane, dinarski krediti vezani su za belibor.

    „Belibor je opet indeks koji se vezuje za dinarske kredite i ako skoči belibor, a vaš kredit je vezan za taj indeks, skočiće i vama rata kredita“, ukazuje Uzelac.

    Važna informacija je da rata ne bi trebalo da skoči drastično, kaže Uzelac.

    „To su blaga pomeranja, nemoguće je da se to desi preko noći da skoči puta pet, puta deset, ali blago odstupanje tih euribora i belibora može doneti do blagog porasta rate za par evra ili par stotina dinara. To je već dobro pitanje konkretno u pregovoru sa bankom“, savetuje Uzelac.

    Pitajmo bankara koliko će da poskupi rata kredita ukoliko euribor skoči na konkretan iznos. Kada nam on to izračuna, lakše ćemo da odlučimo koja nam kamatna stopa više odgovara.

    Postoji mogućnost i promene vrste kamatne stope, ali uz refinansiranje kredita, za šta bi se već trebalo posavetovati sa stručnjakom. 

     

     
     
     

    Kada uzimaju kredit grđani se često suočavaju s dilemom – da li sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom? Pre svega, moraju razumeti šta to znači, inače će dobiti ono što banci donosi najveći profit. Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ ukazuje da se varijabilna kamata menja kroz vreme, tako što se vezuje za neki od indeksa – euribor i belibor. Savetuje i da su to pitanja na koja odgovor treba dobiti u pregovoru s bankama prilikom uzimanja kredita.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija