• Filmska tribina o filmu „Mrak“ Dušana Milića u Domu omladine Beograda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Devetnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i treća u 2022. godini, biće održana u petak, 15.  aprila u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova. Tema 19. „Gnevnih filmova“ biće film „Mrak“, a gost kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića je reditelj Dušan Milić. Ulaz na tribinu „Sve nijanse Mraka“ je slobodan.

    Filma „Mrak“ je psihološka drama sa elementima horora i imao je svetsku premijeru krajem januara 2022. godine na 33. Filmskom festivalu u Trstu („Mrak“ je prikazan je u okviru takmičarske selekcije dugometražnih filmova i osvojio nagradu publike), nakon čega je postala deo takmičarske selekcije 50. FEST-a („Mraku“ je tom prilikom pripala Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona). „Mrak“ je nastao u srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčkoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije. Radnja psihološkog trilera „Mrak“ se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

    Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna)…  U „Mraku“ glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović… Dušan Milić je poznat po filmskim ostvarenjima „Jagoda u supermarketu“, „Guča!“ i „Travelator“, kao i televizijskim serijam „Folk“ i „Sumnjiva lica“.

    Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

    Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

    Devetnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i treća u 2022. godini, biće održana u petak, 15.  aprila u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, s početkom u 20 časova. Tema 19. „Gnevnih filmova“ biće film „Mrak“, a gost kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića je reditelj Dušan Milić. Ulaz na tribinu „Sve nijanse Mraka“ je slobodan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]