• Gde su nestali srpski izumi koji štite od korone: Koštali 53 miliona dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srpski respirator, dezinfekcioni tunel i kabina, pult za beskontaktno merenje temperature, mobilni ozonizatori, zaštitne maske i odela, našli su se među 12 inovativnih projekata, čiji je cilj bio suzbijanje efekata pandemije virusa korona, a koje je u martu 2020. inicirala premijerka Ana Brnabić. Ove izume promovisao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a finansirani su iz Fonda za inovacionu delatnost. Ideje za projekte u koje su uložena 53 miliona dinara su realizovane, ali nikada nisu doživele širu primenu i nije poznato kakvu korist građani Srbije imaju od njih.

    Na ovim inovativnim projektima, od kojih je svaki koštao do šest miliona dinara, radilo je 12 preduzeća, a već u maju 2020. predstavljeni su prvi rezultati. Međutim, o njihovoj daljoj proizvodnji i širokoj primeni, čini se, niko od tada ništa ne zna. Premijerka se slikala kako prolazi kroz dezinfekcioni tunel, ministar Popović je govorio o proizvodnji prvog srpskog respiratora, ali do toga još nije došlo, a što se zaštitne maske tiče, u javnosti je izvrnuta ruglu, pogrdno su je nazvali i „svinjska njuška“, pa je od tada nismo videli.
     

    Naime, u maju 2020. srpska startap kompanija „Smart Research“ i Institut „Mihajlo Pupin“ razvili su prototip prvog srpskog respiratora.

    Ministar Popović je tada naglasio da će osvojena tehnološka rešenja biti korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih virusom korona, ali nije precizirao kada će to tačno biti. U nadi da ćemo dobiti neke odgovore, pozvali smo Marka Panića, direktora kompanije „SmartResearch“, i pitali ga šta se dešava sa proizvodnjom domaćeg respiratora.

    – Ne mogu ništa da vam kažem, nisam više rukovodilac tog projekta – bilo je sve od odgovora koje je Nova.rs dobila.

    Prvi srpski dezinfekcioni tunel konstruisao je i proizveo tim mladih stručnjaka iz Šapca. U početku je bio postavljen ispred kovid-ambulante Doma zdravlja u ovom gradu, a kasnije ispred još nekoliko ustanova. Srpsku masku, koja štiti od korone, prvi put je u javnosti nosio Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, ali ovaj izum, zbog neobičnog dizajna, nije naišao na odobravanje javnosti.

    Kada su iz Nove pitali za širu primenu „srpskih izuma protiv korone“, u Fondu za inovacionu delatnost rekli su im da je njihov posao bio da obezbede novac za razvoj, i da je taj projekat za njih gotov.

    – Novac za inovacione projekte išao je preko Ministarstva prosvete, a na inicijativu premijerke Ane Brnabić. Objavili smo kovid-poziv u trenutku kad je krenula pandemija, a finansirali su se projekti koji su odmah mogli da daju neki odgovor. Stiglo nam je tada preko 200 projekata, a za 12 smo imali sredstva za finansiranje. Svaki je dobio do šest miliona dinara, neki više, neki manje. Mnogi su vrlo brzo našli namenu. Svi su završeni i to je ono što je nama bilo važno. Dali smo novac za razvoj, ali ne i za dalju proizvodnju i distribuciju – objašnjava za „Novu“ Lenka Žilić, iz ovog fonda.

    Pojedini projekti su se pokazali kao „bacanje para“.

    – Svi su se smejali srpskoj masci, ali ne znam kakav joj je bio kvalitet. Zatim, dezinfekcioni tuneli koristili su se u nekim privatnim klinikama u kojima su u to vreme svi bili zaraženi i rekao bih da nisu najbolje funkcionisali. U Kraljevu smo samo mesec dana koristili jedan srpski tunel, ali nije pokazao efikasnost i sklonili smo ga. To su bačene pare. Najviše interesovanja izazvao je srpski respirator. Prvi put kada su ga prikazali u medijima, izgledao je kao balon za mehaničku ventilaciju, ili ambu-balon, kako ga zovemo, sa mehaničkom rukom, koja je najobičnija presa koja pritiska balon i glumi ventilator. Takav respirator bio je aktuelan u zemljama u kojima nije bilo dovoljno kvalitetnih respiratora. Tada su najavili da će kroz dva meseca srpski respirator biti korišćen u bolnicama. Posle te najave niko ga od tada pomenuo nije – ocenjuje za „Novu“ dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

     

    Srpski respirator, dezinfekcioni tunel i kabina, pult za beskontaktno merenje temperature, mobilni ozonizatori, zaštitne maske i odela, našli su se među 12 inovativnih projekata, čiji je cilj bio suzbijanje efekata pandemije virusa korona, a koje je u martu 2020. inicirala premijerka Ana Brnabić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija