• Geodetski zavod za milion evra kupio satelitske snimke sa „rupama“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Republički geodetski zavod potrošio je skoro milion evra na kupovinu satelitskog snimka na osnovu kog je planirano da se evidentiraju sve nekretnine u zemlji i koji je osnova za legalizaciju nelegalnih objekata, a na kom se u praksi ne vidi više stotina zgrada, kuća i drugih objekata.

     

    Pištaljka piše da je njeno višemesečno istraživanje o toj temi dovelo do toga da satelitski snimci budu uklonjeni sa interneta. Naime, samo jedan dan pošto su RGZ pitali za objašnjenje kako to da se čitava područja na satelitskom snimku ne vide – on je skinut sa portala RGZ-a Geosrbija na kom je bio objavljen početkom oktobra.
     
    V.d. direktora Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, koji odbija da odgovara na pitanja koja su od javnog značaja, ne samo da skriva sporni snimak već odbija da javnosti dostavi na uvid ugovor o kupovini ovih snimaka zbog kojih je građane Srbije zadužio za skoro milion evra kod Svetske banke.
     
    Pritisnut činjenicama, Drašković je odbio da odgovori na pitanje Pištaljke zašto se na snimku ne vide svi krajevi Srbije i tvrdi da je snimak skinut zbog „tehničkih problema“.
     
    Postavljate puno stručnih pitanja. Nisam ja profesor da vam objašnjavam. Upišite Geodetski fakultet, tamo imate predmet satelitski snimci, pa saznajte„, rekao je Drašković i prekinuo telefonsku vezu.
     
    Iako je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pre dve godine obećala da do kraja 2016. godine neće više biti nelegalnih objekata, registar nekretnina Srbija još uvek nema, a prema podacima iz ministarstva oko milion i po objekata i dalje je nelegalno. I direktor RGZ-a Drašković u martu ove godine tvrdio je da će registar biti napravljen u roku od šest meseci i to „korišćenjem satelitskih snimaka, savremenih tehnologija i veštačke inteligencije“.
     
    Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora za topografiju i kartografiju RGZ-a Jelena Matić Varenica u pisanom odgovoru navela je da satelitski snimak predstavlja“„samo jedan od izvora informacija za utvrđivanje faktičkog stanja na terenu“. Varenica Matić takođe tvrdi i da se pojedine oblasti ne vide jer su na snimcima registrovani „oblaci i senke od oblaka koji zaklanjaju detalj“. 
     
    Iz tehničkih razloga nisu se mogli prikupiti snimci na kojima nisu registrovani oblaci za predmetna područja„, piše u odgovoru v.d. pomoćnika direktora RGZ-a.
     
    Da nije reč o detalju Pištaljka se uverila uvidom u satelitski snimak, dok je još bio dostupan javnosti. Zbog oblaka snimak nije obuhvatio objekte u centralnom delu Loznice, delove Beograda, nekretnine na severu Subotice, ali i druge oblasti.
     
    Činjenica da se stotine objekata ne vidi na snimku predstavlja veliki problem s obzirom na to da je satelitski snimak ključno sredstvo za najnoviji pokušaj legalizacije svih bespravno sagrađenih objekata. Naime, na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Skupština je usvojila Zakon o ozakonjenju objekata, koji je stupio na snagu 27. novembra 2015. godine. Sve što je nelegalno izgrađeno posle ovog datuma – po Zakonu o ozakonjenju mora biti srušeno. Zakon je takođe propisao da je dokaz vremena izgradnje satelitski snimak, odnosno da nelegalni objekti koji se vide na sateliskom snimku mogu biti ozakonjeni, a oni koji se ne vide moraju biti srušeni.
     
    Ceo tekst Pištaljke možete pročitati OVDE.

    Republički geodetski zavod potrošio je skoro milion evra na kupovinu satelitskog snimka na osnovu kog je planirano da se evidentiraju sve nekretnine u zemlji i koji je osnova za legalizaciju nelegalnih objekata, a na kom se u praksi ne vidi više stotina zgrada, kuća i drugih objekata.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]