• Gojković: Sutra predlog da se ustanovama kulture dozvoli veći broj posetilaca, budžet za kulturu povećan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković najavila je danas da će sutra na sednici Kriznog štaba predložiti da se ustanovama kulture, pozorištima i bioskopima, dozvoli veći broj posetilaca.

    Nadam se da će biti sluha od stručnog i poltičkog dela štaba, jer sam uspela kao ministar da obezbedim prioritetni status da umetnici budu vakcinisani, rekla je ona na konferenciji povodom 100 dana rada Ministarstva.

    Povećan budžet za kulturu

    Ministarka kulture i informisanja Srbije ocenila je da je ministarstvo koje vodi u proteklih 100 dana bilo jedno od najaktivnijih, ukazujući da je budžet za kulturu povećan sa 0,78 na 0,97 odsto BDP, a sa sektorom informisanja 1,1 odsto.

    Prema njenim rečima, u martu bi pred parlamentom trebalo da se nađe Predlog zakon o muzejskoj delatnosti, a završen je Nacrt zakona o inspekciji u kulturi.

    Zakon o kulturi ne može da zaživi ovakav kakav jeste i moraćemo, verovatno, da pišemo potpuno novi predlog, najavila je Gojković.

    Ona je rekla da su neke od 20 tačaka strategija razvoja kulture do 2025. godine povećanje budžeta, segment javne diplomatije, otvaranje kulturnih centara u regionu i regionalno povezivanje, spoj kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, rešavanje pitanje statusa slobodnih umetnika, definisanje republičkih ustanova kulture.

    Dugo je ovo Ministarstvo kulture i informisanja bilo samozadovoljno u svom radu i neradu, predočila je Gojković.

    Ona je rekla da je uveden i novi konkurs Nacionalne prestonice kulture, u kojem mogu da učestvuju svi gradovi osim Beograda i Novog Sada.

    Podigli smo iznose za razvoj filma, podsticaji za snimanje filmova i serija od 1,1 milijardu dinara, čime će rukovoditi Filmski centar Srbije, a ove godine imaćemo i 700 miliona dinara povraćaj sredstava za date podsticaje, rekla je ona.

    Gojković je navela da je bilo nerazumevanja lokalne samouprave Šid kada je reč o suštini pitanja o Galeriji Save Šumanovića i njenog prelaska u status republičke ustanove kulture.

    Mi samo finansiramo republičke ustanove kulture, poput Matice srpske, da im dodatnim budžetiranjem i finansiranjem pomažemo, ali opštinsko rukovodstvo je reklo da njima to ne treba, dodala je ona i istakla da je Ministarstvo prestalo time da se bavi.

    Bilo je planirano 38 miliona dinara, ali u komunikaciji sa predsednikom opštinom, on je odbio bilo kakvu finansijsku pomoć Republike. Ne razumem onda dalje ove polemike tri meseca kasnije i taj novac je dobila Kolarčeva zadužbina, rekla je Gojković.

    Nastavićemo saradnju, ali preko konkursnog sufinansiranja, dodala je ona, ističući kako joj nije jasno ko vodi kampanju da neko želi da galeriju premesti u centar Beograda.

    Ponosna sam jer smo mnogo započeli i radili za ovih 100 dana, rekla je Gojković i istakla da je poslušala savet da pre preuzimanja ove funkcije pročita knjigu „Kroz pustinju i prašumu“.

    Na to je ličio ulazak u ovu zgradu i posao, dodala je ona.

    Nacionalni savet za kulture savetuje ministra, važno da ga izaberemo po osnovu zakona, a ne da bude neko neformalno telo, rekla je Gojković i naglasila da će na 10 tribina po Srbiji jedno od pitanja biti i način izbora tog saveta.

    Moj cilj, cilj tima koji radi samnom je da to uozbiljimo, da je taj savet bude važan za uspostavljanje uloga Ministarstva i ministra za ubuduće, istakla je.

    Gojković je podsetila da je premijerka Ana Brnabić predstavila rezultate rada u prva tri meseca mandata, počinjući od najvažnije teme – pandemije.

    Kultura je, uz ljudske živote koji su najveći gubitak, jedna od oblasti koja je posebno pogođena, jer su oštrim merama zatvorena pozorišta, galerije i bioskopi, ukazala je ona.

    Gojković je dodala da je možda najvažniji rezultat rada to što je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je umetnike stavila u prioritete za vakcinisanje.

    Upitana o konkursu za direktora Muzej savremene umetnosti, Gojković je rekla da je konkurs način da se na zakonski način izabere direktor, kao i da očekuje narednih dana predlog Upravnog odbora o rangiranju četiri ili pet kandidata.

    Kada to vidim, predložiću Vladi, ali to je proces bez uplitanja ministra, rekla je Gojković, koja dodaje da je plan da se postavljaju direktori ustanova, „a ne da sede neki godinama u v.d. stanju“.

    Gojković je, na pitanje o statusu Kolarčeve zadužbine, rekla da je bilo važno što su pomogli u decembru toj zadužbini sa 30 miliona dinara.

    Mi ne smemo kompletno da ih finansiramo, jer bi onda oni izgubili status zadužbine i pažljivo tražimo model, kako ćemo na pravi način sufinansirati rad Kolarčeve zadužbine, dodala je Gojković.

    Važno je povezivanje sa Ministarstvom prosvete, kako bismo razvijali novu publiku za kulturne sadržaje, rekla je Gojković.

     

    Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković najavila je danas da će sutra na sednici Kriznog štaba predložiti da se ustanovama kulture, pozorištima i bioskopima, dozvoli veći broj posetilaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]