• Gojkovićeva: Ustav ne dozvoljava da se izbori održe na jesen

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da Ustav ne dozvoljava da se parlamentarni izbori u Srbiji održe na jesen, kako traži deo opozicije.

    „Kako da se održe na jesen kada Ustav to ne dozvoljava. Mi bismo morali da uvedemo još jedno vanredno stanje, da produžimo još 90 dana“, rekla je Gojković za TV Pink.

    Ona je navela da se još ne vidi kraj vanrednog stanja i da će poslednju reč o tome kada će biti ukinuto reći Zdravstveni krizni štab.

    „Kada oni budu rekli da smo bezbedni Skupština će ponovo zasedati i biće ukinuto vanredno stanje. Nakon toga Republička izborna komisija može da nastavi sa svojim izbornim radnjama. Rokovi su u skladu sa Ustavom i zakonom i biće poštovani“, navela je ona.

    Ističe da po Ustavu ne može da se produži vanredno stanje, „makar Điilas i Obradović ležali ispred Skupštine u policijskom času“.

    „Srbija ide dalje želimo da što pre izađemo na izbore , onako kako to Ustav i zakon kaže i da vidimo koga građani Srbije podržavaju“, zaključila je ona.

    „Đilas i Obradović šerpama žele da zamagle aplauz lekarima“

    Ona kaže da Dragan Đilas i Boško Obradović pozivanjem svojih pristalica da udaraju u šerpe i lonce, žele da zamagle aplauz koji zdravstveni radnici svako veče dobijaju od građana Srbije u 20 sati.

    „Žele da šerpama utišaju veličanstveni aplauz koji postoji u Srbiji i širom sveta i koji je podrška doktorima i medicinskim sestrama. Želim da zahvalim svim našim zdravstvenim radnicima, koji se bore više od mesec dana sa virusom korona“, rekla je ona.

    Ona je navela da će poslanici danas od 10 sati diskutovati i izjašnjavati se o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji, ali i svim uredbama koje je Vlada Srbije donela do jučerašnjeg dana.

    Sednica je, kako kaže, tehnički dobro organizovana: meriće se temperatura svima koji ulaze u Skupštinu Srbije, na raspolaganju će im biti maske i rukavice, a u sali će biti viziri oko svakog sedišta poslanika i svi će biti na propisanoj udaljenosti.

    „Očigledno da se neće svi poslanici pojaviti na zasedanju. Pojaviće se poslanici koji smatraju da je Skupština pravo mesto za debatu i za razgovor na svaku temu, a oni koji biraju ulicu zapravo biraju lagodniji način bavljenja politikom. Lako je, ali neodgovorno pozivati ljude da se suprotstavljaju svojoj državi i merama koje je struka odredila za sve nas kako bi spasili živote ljudi“, navela je ona.

    Napominje da u svetu danas vlada solidarnost i jedinstvo, da niko ne optužuje svoju državu zato što se pojavila korona, niti protestuju zato što se vlast, vlada i stručnjaci zalažu da se sačuvaju ljudski životi.

    To što su se prethodnih dana čule kritike zbog toga što ne radi srpski parlament, Gojković kaže da su se parlamenti u svetu dovijali na razne načine, imali zasedanja kolegijuma onlajn, što po Poslovniku nije moguće u Srbiji.

    Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da Ustav ne dozvoljava da se parlamentarni izbori u Srbiji održe na jesen, kako traži deo opozicije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]