• Građani će od 1. maja moći preko QR koda da provere svaki fiskalni račun

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Građani će preko QR koda od 1. maja moći da provere legalnost svakog fiskalnog računa, najavio je pomoćnik sektora za Informaciono – komunikacione tehnologije u Poreskoj upravi Dragoslav Glišović.
     
     
    Građani će mobilnim telefonom moći da skeniraju QR kod na računu i njegovim učitavanjem provere da li je legalan. Svaki građanin može da proveri kod prodavca gde je nešto kupio, robu ili uslugu, da li je taj fiskalni račun završio u evidenciji Poreske uprave i da li je fiskalizovan u skladu sa zakonom„, rekao je Glišović gostujući na TV K1.
    Objasnio je da kupci tako mogu da utvrde da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da će svi kupci moći da budu i kontrolori fiskalnih računa. 
     
    Glišović je dodao da nova fiskalizacija znači da će kupci i dalje dobijati račune fizički, ali da će svaka transakcija biti evidentirana u poreskom sistemu. On objašnjava da su privrednici već počeli da primenjuju novu fiskalizaciju i poziva sve privrednike da za prelazak na novi model fiskalizacije ne čekaju 30. april.
     
    Do 30. aprila privrednici mogu da budu i na starom sistemu fiskalizacije, ali pozivam sve da ne čekaju, jer odlaganja neće biti. Već je to krenulo i imamo određeni broj obveznika koji su prešli na novi model„, istakao je Glišović.
     
    Kako je rekao, ne treba da čekaju poslednji datum, jer možda u tom momentu tehničari koji pomažu u istalaciji tih uređaja neće biti na raspolaganju. On je upozorio da će i u tom slučaju moći da rade, ali ne u skladu sa zakonom odnosno radiće na crno.
     
    Privrednici po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i svakoj fiskalnoj kasi dobijaju od države po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok obveznici fiskalizacije koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju 20 odsto veće iznose.
     
    Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici najpre treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi. Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, preko kog će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.
     
    Svi obveznici biće dužni da na novi model pređu od 1. maja.
     

    Građani će preko QR koda od 1. maja moći da provere legalnost svakog fiskalnog računa, najavio je pomoćnik sektora za Informaciono – komunikacione tehnologije u Poreskoj upravi Dragoslav Glišović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]