• Građani misle da Srbija ima najbolje odnose sa Kinom i Rusijom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Srbija najbolje odnose ima sa Kinom, mišljenje je učesnika istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove.
     
    U ovom istraživanju su ispitivani i odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Evropskom unijom (EU), piše Euronews.
     
    Kina se našla i prva na listi zemalja koje su Srbiji najviše pomogle tokom pandemije korona virusa. Procenat od 17 odsto ispitanika naveo je da je Srbiji najviše pomogla EU, pa je Unija druga na listi, Rusija peta, a SAD su na ovoj listi zauzele tek deseto mesto.
     
    Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju kao najvećeg donatora vide Evropsku uniju. Procenat onih koji vide EU kao najvećeg donatora skoro duplo se povećao u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.
     
    Opao je procenat onih koji misle da je Kina najveći donator, ali je ta zemlja i dalje na drugom mestu. Prema mišljenju građana, na trećem mestu je Rusija.
     
    Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 48,9 odsto ispitanika navodi da bi glasalo za. U tu grupu spadaju ispitanici sa najvišim nivoom obrazovanja, kao i stanovnici gradskih naselja.
     
    Najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 17,8 odsto ispitanika smatra Nemačku, zatim Hrvatsku – 16,4 odsto, dok 44,5 odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.
     
    Odnos Srbije i SAD, u poređenju sa ostalim zemljama, dobio je najnižu ocenu. U proseku ona iznosi 2,58. Oko 39 odsto učesnika istraživanja smatra da su „SAD neprijatelj Srbije“. 
     
    Ukupno 23 odsto ispitanika, međutim, smatra suprotno, a 38 odsto nema odgovor. Na pitanje šta bi poboljšalo odnose Srbije i Amerike, najveći procenat učesnika istraživanja – 16,2 odsto navodi da je to rešenje pitanja Kosova.
     
    Ovo istraživanje sprovedeno je krajem marta i početkom aprila 2021. godine, a učestovalo je 1.207 ispitanika.
     
     
     

    Srbija najbolje odnose ima sa Kinom, mišljenje je učesnika istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]