• Građani Srbije i dalje među onima kojima treba najviše vremena da se skuće, a cena kvadrata raste

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Uprkos stalnom rastu cena kvadrata, Srbija je i dalje među zemljama u kojima se mogu kupiti jeftiniji stanovi nego u ostalim evropskim državama.
     
    Sa prosečnom cenom od 1.520 evra, naša zemlja je i dalje među državama u kojima su nove nekretnine najpovoljnije. To je pokazalo istraživanje Deloitte Property Index 2022 koje je obuhvatilo 23 zemlje.
     
    Međutim, iako je kvadrat jeftiniji, do njega je teže doći. Da bi kupio stan od 70 kvadrata, stanovniku Srbije je potrebno 11,5 prosečnih bruto plata, a ta statistika nas stavlja u red država u kojima je potrebno najviše vremena da bi se rešilo stambeno pitanje. Da bi se skućili, duže od radnika u Srbiji moraju da rade samo Slovaci, kojima je potrebno 12,8 godina i Česi, koje od nove nekretnine deli 13,3 godišnjih zarada, piše Euronews Srbija.
     
    Prema podacima iz ovog istraživanja, najjeftiniju novogradnju ima Bosna i Hercegovina sa prosečnom cenom od 974 evra po kvadratnom metru, a ispred Srbije je još samo Rumunija u kojoj prosečan kvadrat košta 1.266 evra. Prosečna cena kvadrata u Hrvatskoj je 1.823, a u Sloveniji 3.356 evra.
     
    Najskuplji prosečan kvadrat od zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem je u Velikoj Britaniji sa cenom od 4.905 evra. Na drugom mestu je Austrija s cenom od 4.782 evra, dok treću poziciju zauzima Francuska gde je kvadrat oko 4.639 evra. Nemačka i Holandija pridružile su se listi najskupljih zemlja u 2021, s cenama od 4.600 i 3.949 evra po kvadratu.
     
    Istraživači iz Deloitta ukazuju da, iako je pandemija bila globalni problem tokom 2021. godine, ona nije imala negativan uticaj na tržište nekretnina u Srbiji. Podsećaju da izveštaji za prošlu godinu ukazuju na rast prometa nekretnina i istorijski maksimum nivoa vrednosti prometa nepokretnosti u Srbiji.
     
    Ukupna vrednost transakcija dostigao je rekordno visok iznos od 6,1 milijardi evra, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje od 47 odsto ili skoro dve milijarde evra„, naveli su istraživači.
     
    Oni ukazuju da je prosečna cena novih stanova bila veća za 7,1 odsto u 2021. u odnosu na cene iz prethodne godine i napominju da, iako se odavno predviđalo da će „mehur da pukne“ i da će se cene stabilizovati tokom 2022. godine, da je i dalje aktuelno povećanje cena.

    Uprkos stalnom rastu cena kvadrata, Srbija je i dalje među zemljama u kojima se mogu kupiti jeftiniji stanovi nego u ostalim evropskim državama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija