• Hoće li svi vaspitači u Srbiji dobiti po 10.000 dinara pomoći – i zašto ne

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Samo tri grada isplatila su od 28. aprila do sada po 10.000 dinara pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama na svojoj opštini iako je prošlo već više od dve nedelje otkako je Vlada Srbije usvojila zaključak o toj isplati. Ostale opštine su, kažu u sindikatima, u statusu „obećanja u naznakama“. A problem je dvojaki – Vlada je, naime, samo „preporučila“ isplatu jednokratne pomoći koju treba da sprovedu lokalne samouprave. Na lokalu, pak, ističu i da bi ovakvom isplatom novca vaspitačima i ostalim zaposlenima u predškolskom sistemu prekršili zakon i rizikovali čak i – prekršajnu prijavu državnih revizora.

     

    „Vlada Srbije je donela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći, u iznosu od po 10.000 dinara, zaposlenima u predškolskim ustanovama. Ta odluka je doneta imajući u vidu da su usled vanrednih okolnosti pandemije, zaposleni u predškolskim ustanovama bili izloženi dodatnom naporu prilikom sprovođenja vaspitno-obrazovnog rada“.

    Ovako je glasilo saopštenje Vlade Srbije posle sednice održane 28. aprila 2022. Ono što nije navedeno je da je reč o – preporuci vlade, pošto su predškolske ustanove „u nadležnosti“ lokalnih samouprava.

    „Do sada su novac, od donošenja Zaključka Vlade Srbije, isplatili Smederevska Palanka – i to isti dan kada je Zaključak usvojen, i tokom maja Bajina Bašta i Niš. Ostale opštine nude obećanja u naznakama“, kaže za portal N1 Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

    Ona ističe da je sindikat nezadovoljan Zaključkom Vlade.

    „Ogorčeni smo što je reč o preporuci Vlade, a ne obavezi. Preporuka znači da ne moraju svi da dobiju jednokratnu pomoć. Pa šta ako se predškolske ustanove finansiraju sa drugog nivoa u odnosu na škole? Moglo je da se uvede kao obaveza i da se iz tekuće budžetske rezerve prebace sredstva opštinama koje nemaju novca za isplatu“, navodi Jovanović.

    Međutim, i u opštinama koje bi mogle da preraspodele novac u svojim budžetima za isplatu ove pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama muku muče da to sprovedu u delo, a da bude – po zakonu.

    Ako isplatimo novac vaspitačima, prekršićemo zakon, a rizikujemo i prijavu državnih revizora, kažu u pojedinim opštinama.

    Dragan Gligorić, rukovodilac odeljenja za budžet i finansije Opštinske uprave Beočin ističe da vaspitači i ostali zaposleni u predškolskim ustanovama u ovoj opštini – neće dobiti novac po ovakvoj preporuci.

    „Propisima je jasno definisano na koji način može da se iz budžeta lokalne samouprave isplate ovakva jednokratna davanja. To može da bude u vidu nagrade – što je zabranjeno Zakonom o budžetu, ili u vidu solidarne pomoći – što zahteva da svaka predškolska ustanova donese pravilnik i da se odrede kriterijumi po kojima se isplaćuje pomoć, koja nikako ne sme da bude ista za sve“, kaže za portal N1 Dragan Gligorić.

    On ukazuje na kontrole Državne revizorske institucije koja je, kontrolišući pravilnost poslovanja opština, upravo navodila ovu nezakonitost u brojim izveštajima (Svrljig, na primer) – nedostatak kriterijuma i gradacije u davanjima

    „Ako se ovih 10.000 dinara smatra solidarnim davanjem, onda je ono nepravično i netransparentno. Ako se smatra nekom vrstom nagrađivanja zaposlenih zbog rada u vreme korone, onda se to smatra nagradom, a Zakonom o budžetu ona je zabranjena (osim za jubilarnu nagradu)“, navodi Gligorić.

    Vlada je, objašnjava – dala preporuku, a nije obezbedila sredstva.

    „Da mi imamo zaključak Vlade da se novac isplati iz tekuće budžetske rezerve sa jasno definisanom namenom, mi bismo proširili finansijski plan predškolske ustanove kao indirektnog korisnika i samim tim stvorili osnov za isplatu ovih 10.000 dinara zaposlenima. Ovako, sredstva obezbeđuju jedinice lokalne samouprave, a kao takva nisu planirana uputstvom za izradu budžeta opštine“, objašnjava sagovornik portala N1.

    Na pitanje portala N1 upućeno Državnoj revizorskoj instituciji – da li će lokalne samouprave koje isplate ovu jednokratnu pomoć zaposlenima u predškolskim ustanovama prekršiti zakon i na koji način je moguće zakonski isplatiti ovakvu državnu pomoć zaposlenima u predškolskim ustanovama, odgovore do objave ovog teksta nisu dobili.

    U međuvremenu, dve trećine od ukupnog broja zaposlenih u preškolskim ustanovama u Srbiji, koji od marta 2020. do danas nisu dobili pomoć iz kasa svojih opština, mogu samo da se „uhvate za obećanja“ s početka ove priče.

     

    Samo tri grada isplatila su od 28. aprila do sada po 10.000 dinara pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama na svojoj opštini iako je prošlo već više od dve nedelje otkako je Vlada Srbije usvojila zaključak o toj isplati. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]