• Isplata zarade “na ruke” nije protivzakonita, uz obavezno plaćanje poreza i doprinosa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako je u praksi mnogo češće da zaposleni zaradu dobijaju preko tekućeg računa, pojedini poslodavci plate isplaćuju i “na ruke”. Isplata zarade u gotovom novcu nije protivzakonita, ali neplaćanje pripadajućih poreza i doprinosa jeste, jer upravo tako poslodavci uspevaju da izbegnu svoje obaveze.

    Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić u razgovoru za Biznis.rs kaže da u praksi jako mali broj poslodavaca isplaćuje zaradu “na ruke”.

    Većini je, kako kaže, mnogo efikasnije da plate isplaćuju preko računa, jer im je znatno komplikovanije da podižu “keš” kako bi taj novac dali zaposlenom.

    Ipak, za nju veći problem predstavlja to što mnogi poslodavci, koji zvanično isplaćuju minimalne zarade na regularan način, razliku do neke više sume isplaćuju “na ruke”, piše Biznis.rs.

    “To je apsolutno kršenje zakona i, u krajnjoj liniji, dovođenje zaposlenog u situaciju da jednog dana kada ode u penziju ima minimalno primanje, jer je ceo život primao minimalnu zaradu. Te penzije se kreću između 18.000 i 20.000 dinara. Drugi problem je što u takvim slučajevima radnici neće da reaguju jer posmatraju kratkoročno – bolje i ovako da dobijem novac nego da mi poslodavac uskrati tu razliku, jer bi na tu sumu normalno morao da plaća veće doprinose u budžet”, ističe Savić.

    Pravnik Infostuda Milan Predojević ističe da zakonom nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog.

    Prema tome, poslodavci mogu da isplaćuju zaradu i u gotovom novcu. Nema zakonskih smetnji da se nakon uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom isplati zarada bez poreza i doprinosa u neto iznosu ‘na ruke’“, navodi Predojević u razgovoru za Biznis.rs.

    Odgovarajući na pitanje na šta zakon obavezuje poslodavce, naš sagovornik ističe da uplata zarade „u kešu“ sama po sebi nije protivzakonita, a tom prilikom poslodavac mora da dostavi zaposlenom i obračun zarade, odnosno naknade zarade, koji predstavlja izvršnu isplatu.

    “Poslodavce koji na ovaj način isplaćuju zarade zakon obavezuje na to da izdaju obračunski list, kao i da uplate pripadajuće poreze i doprinose. Radi se o obavezama koje ima svaki poslodavac kada isplaćuje zaradu, ali ovde dobijaju na značaju jer su izdavanje platnog listića i plaćanje socijalnog osiguranja obaveze koje poslodavci najčešće izbegavaju upravo kod uplate zarade u gotovom novcu. Prethodna uplata poreza i doprinosa na zaradu i iz zarade, kao i izdavanje obračunskog lista, garancija su i dokaz da se isplata zarade odvija na zakonit način”, podvlači Predojević.

     

    Zaposleni moraju da budu oprezni

    Zaposleni koji dobijaju zaradu na ruke moraju da vode računa da li poslodavac ispunjava sve obaveze kada je reč o porezima i doprinosima, a dokaz za to je platni listić.

    “Zaposleni ne mogu da odbiju da prime zaradu u gotovom novcu. Međutim, moraju da budu oprezni, odnosno da provere da li je poslodavac ispoštovao plaćanje socijalnog osiguranja, a najčvršći dokaz za to jeste platni listić. Kada obezbedi ovaj dokument, zaposleni ima čvrst dokaz da je ostvario zaradu i u kojoj visini, te da ima pravo i na uplatu pripadajućih doprinosa, ako treba i prinudnim putem”, zaključuje pravnik Infostuda Milan Predojević.

     

    Iako je u praksi mnogo češće da zaposleni zaradu dobijaju preko tekućeg računa, pojedini poslodavci plate isplaćuju i na ruke. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]

    MUP: Uhapšeno pet osoba u okviru akcije „Armagedon“

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku - Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa policijskim upravama u Beogradu, Kruševcu, Jagodini, Zaječaru i […]