• Istraživanje: U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, a 9,2 odsto ispitanih izloženo je nekoj formi seksualnog uznemiravanja, nasilja ili čak silovanja, pokazuju danas predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru.

    Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, Milana Rikanović, navela je da 76 odsto žena kaže da su same zaslužne za svoju bezbednost što, kako smatra, znači da žene ne veruju institucijama, da se oslanjaju na sopstvene strategije i same prave načine kako da sebe ne dovedu u nebezbednu situaciju.

    „To nam dodatno potvrđuje zašto mi ne koristimo javne prostore na iste načine“, rekla je Rikanović na konferenciji u Etnografskom muzeju u Beogradu.

    Navela je da je trećina žena doživela neki oblik nasilja u javnom prostoru i ništa nije uradila, odnosno nije tražila zaštitu državnih institucija.

    Rikanović je poručila da odgovor na nasilje u javnom prostoru i na bilo kakvo nasilje nad ženama i devojčicama zahteva zajednički pristup.

    Na konferenciji su, između ostalih, govorile državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Matija Ristić i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

    Božović je rekla da su pitanja prevencije i zaštite žena i devojčica, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i borbe protiv svakog vida nasilja tema kojoj je država Srbija posvećena.

    „Ovo je društveni, globalni fenomen sa kojim se sve države sveta bore. Srbija je, što pokazuju sva dokumenta, istraživanja i izveštaji, snažno posvećena kada je u pitanju zakonodavni mehanizam“, istakla je Božović.

    Dodala je da smo među prvim zemljama usvojili Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope, da dobijamo sve pozitivne preporuke i iz Ujedinjenih nacija, da smo usvojili Strategiju borbe protiv nasilja 2021-2025. godine…

    Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud je rekla da kao žena, ambasadorka i kao majka, saoseća sa svakom ženom koja je imala iskustvo rodno zasnovanog nasilja.

    Navela je da je većina naših komšinica, koleginica, prijateljica nažalost doživela nasilje na ulici, u parku, na pijaci, u javnom prevozu ili kod kuće, a da mnoge od njih nisu spremne da to podele sa drugima jer, kako je kazala, osećaju stid i nemaju poverenje da će ih neko zaštiti ukoliko progovore, da će se nešto promeniti na bolje.

    „Ovim istraživanjem pokušavamo to da promenimo“, istakla je ambasadorka Meklaud.

    Konferencija je realizovana u okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“ koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

    U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, a 9,2 odsto ispitanih izloženo je nekoj formi seksualnog uznemiravanja, nasilja ili čak silovanja, pokazuju danas predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]