Zatvorena agencija
Srbija

Iz malih turističkih agencija otpuštena polovina zaposlenih

Izvor: 
013info Sre, 25/11/2020 - 09:32


Neformalna grupa malih turističkih agencija, takozvanih posrednika, upozorava da je od marta do danas otpušteno oko 50% zaposlenih u tom delu turističke privrede, da se u 57% slučajeva planiraju dalja otpuštanja, kao i da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti nakon što istekne drugi krug opšte pomoći privredi krajem godine.

Kako je saopštila ova grupa, sektorske mere pomoći u turizmu nisu obuhvatile najmanje, posredničke, agencije iako su i one doprinosile budžetu Republike te još jednom apelujemo da se obezbede subvencije kako bi opstale do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni nastavili da dobijaju bar minimalne prihode.

Izuzetno je alarmantan podatak da čak 87.1% zaposlenih u posredničkim turističkim agencijama je porodično potpuno ostalo bez primanja zbog pandemije virusa korona, pokazala je nedavna anketa u kojoj je učestvovalo oko 160 turističkih agencija posrednika.

Anketa je pokazala da se u 72,4% slučajeva radi o porodičnom biznisu, što znači da su te porodice bez prihoda od marta meseca. Evidentirano je i da je 9% preduzetničkih agencija zamrzlo svoje poslovanje, a ovaj broj bi sigurno bio mnogo veći da je takva mogućnost dozvoljena DOO firmama.

Dodatno zabrinjava i činjenica da u ovom sektoru uglavnom rade žene, koje su i inače osetljivija kategorija na tržištu rada. Anketa je pokazala da su žene vlasnice u čak 74,8% malih posredničkih agencija, što je alarmantno s obzirom na pokušaje nadležnih da se ohrabri žensko preduzetništvo.

- Svesni smo da su problemi u turizmu ogromni i slojeviti, ali moramo da ukažemo na problem malih, posredničkih agencija kojima preti gašenje. Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, danas ćemo na naše izloge zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane, kaže ova neformalna grupa u svom saopštenju.

Rezultate sprovedene ankete ilustrovali su putem nekoliko grafikona.                                                  

 

Grafikon
graf1.png

Grafikon
graf2.png

Grafikon
graf3.png

Grafikon
graf4.pngMarketingNajnovije vesti