Foto: Pixabay
Srbija

Izglasan Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ukida se prag izlaznosti od 50 odsto

Izvor: 
Euronews Srbija Čet, 25/11/2021 - 19:43


Poslanici Skuštine Srbije izglasali su večeras Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Za zakon je glasalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Ovim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa. Izmenama će se zakon uskladiti sa Ustavom Srbije iz 2006. godine, a osim izmene koja se tiče cenzusa izlaznosti, izmene bi trebalo da omoguće veću participaciju građana u odlukama na državnom nivou.

Inače, referendum o promeni Ustava Srbije biće održan 16. januara. Građani će glasati o promenama u oblasti pravosuđa, o kojima se govorilo godinama unazad, a koje su neophodne i sa aspekta evropskih integracija zemlje.

Osim toga, Venecijanska komisija ocenila je juče da revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjavaju "većinu ključnih preporuka" i da je njihova "puna i brza implementacija ključna".

Međutim, protiv Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi su brojna ekološka udruženja, čiji aktivisti neke odredbe smatraju spornim i u korist investitora. Zbog ovog ali i zakona o eksproprijaciji održan je niz protesta, a poslednji juče u Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti