• Iznajmljivanje stana „hladan tuš“ za studente, troškovi i pet puta viši nego u domu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uskoro se završava konkurs za dodelu mesta u studentskim domovima za brucoše. Kada se uzme u obzir da mesto u domu košta od 2.000 do 8.000 dinara, a mesečna kirija za stan 300 evra, ne čudi, već više zabrinjava činjenica da će mnogi studenti sa dobrim prosekom zbog velikog interesovanja biti ispod crte.

    Najteži zadatak za studenta je da pronađe stan. Na sajtovima za nekretnine ponude razne, ali i cene previsoke za studentski budžet. Onaj ko ima sreće, snaći će se kod rođaka ili prijatelja, a ostali će morati dosta da plate.

    U želji da zarade više i stanodavci se prema studentima ponašaju isključivo tržišno. Iznajmljivanje garsonjere je i do 270 evra, jednosobnih i nešto većih stanova i do 400, a još skuplje je ako je stan blizu fakulteta.

    Studentski život bude jeftiniji kada se podeli sa cimerom ili kada majke pošalju torbu sa hranom.

    „Prelazak u stan svakako je hladan tuš za svakog studenta. Finansijski, to su ogromni troškovi“, ističe student Nikola Stevanović.

    Šta je potrebno za sigurno mesto u domu

    Za sigurno mesto u domu potrebni su dobar uspeh tokom studiranja, odnosno nakon završene srednje škole. 

    Od oktobra nastava na fakultetu počinje uživo, pa će veliki broj studenata tražiti sobu u domu. Do 12. septembra konkurisalo je 1.850 brusoša. 

    U Studentskom centru kažu da očekuju da će taj broj biti i 2.500, što znači da će biti 500 kandidata više nego na prethodnom upisu. Konkurencija je velika, pa neće svako odmah dobiti dom. Prošle godine ispod crte bilo je ukupno 1.000 studenata.

    Iz Studentskog centar Vladimir Cvijović objašava da Centar u Beogradu u 14 domova raspolaže sa kapacitetom od 10.500 hiljada kreveta. 

    „Za studente prve godine, iskustveno, prethodnih godina odvojeno je oko 1.300 kreveta. Taj broj se tokom godine povećava, kako studenti diplomiraju. Kada student diplomira, na to mesto uselimo odmah studenta koji je bio ispod takozvane crte“, navodi Cvijović.

    Kakvi su troškovi u iznajmljenom stanu

    Troškovi studentskog života u iznajmljenom stanu i do pet puta su viši nego život u domu. Ako je prosečna cena stana za studenta 300 evra, sa dažbinama i troškom za hranu, mesečno se izdvaja skoro 60.000 dinara.

    I pored poskupljenja, najskuplja soba u domu je 2.800 dinara. Za sva tri obroka na dan student na budžetu potroši 266 dinara, odnosno nešto manje od 8.000 mesečno, tako da je trošak za ceo mesec 10.700 dinara. 

    Studenti u domu koji plaćaju ekonomsku cenu, ukupno mesečno plate manje od 30.000 dinara. 

    „Potrošim mesečno 20.000 dinara, sa sve režijama u sklopu studentskog doma. Ni to nije malo. Na neki način pomažem im, tako što sam stipendista Opštine Ub i radim preko Omladinske zadruge“, navodi student iz doma Ilija Milivojević.

    Još jedna alternativa za studente, malo manje popularna, ali svako jeftinija, jeste privatni studentski dom.

    Mogu da prime znatno manje studenata, ali mesečni troškovi ne prelaze 10.000 dinara. 

    Sve su to bitne stavke za studente i njihove roditelje, jer samo prošle godine u Beogradu je bilo skoro 40.000 studenata na budžetu, a svako sigurno želi da smanji troškove.

    Uskoro se završava konkurs za dodelu mesta u studentskim domovima za brucoše. Kada se uzme u obzir da mesto u domu košta od 2.000 do 8.000 dinara, a mesečna kirija za stan 300 evra, ne čudi, već više zabrinjava činjenica da će mnogi studenti sa dobrim prosekom zbog velikog interesovanja biti ispod crte.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]