• Izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“: Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Organizacije „Disabiliti rajts internešenal“ i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S objavile su danas izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, u kojem se navodi da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama, koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje.

    U svim institucijama koje smo posetili, bez obzira na njihovu veličinu, DRI i MDRI-S su pronašle slučajeve teškog zanemarivanja i manjka zdravstvene nege koji su rizični po život i zdravlje deteta, navodi se u saopštenju sa konferencije za novinare.

    Smeštanje novorođenčadi i male dece sa razvojnim smetnjama u institucije je nedopustivo, rekao je izvršni direktor DRI Erik Rozental, uz napomenu da uskraćivanje odgovarajućeg lečenja kako bi se umanjio bol ne predstavlja ništa manje od mučenja.

    Rozental je, kako se navodi, istakao da „Vlada Srbije doslovno otpisuje živote dece sa smetnjama u razvoju“.

    Ukazuje se da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nastavljaju da čame u institucijama širom zemlje, zaboravljena i izopštena iz društva.

    Manji broj dece koja su iz najlošijih institucija prebačena u manje objekte u njima i dalje tavore bez ljubavi i brige porodice, a smeštanje u rezidencijalne ustanove je opasno po psihičko i fizičko zdravlje deteta i neminovno vodi pogoršanju poteškoća u razvoju, dodaje se u izveštaju.

    Dok god Srbija ne preduzme hitne korake da spreči dalju institucionalizaciju, deca će nastaviti da žive i umiru u institucijama, rekla je programska direktorka DRI za Evropu Dragana Ćirić Milovanović.

    Srbija ima neposrednu obavezu da sva raspoloživa sredstva usmeri na podršku porodici i razvoj usluga u zajednici, a ne na premeštanje dece iz većih u manje institucije, rekla je Ćirić Milovanović.

    Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom – koju je Srbija ratifikovala – zahteva od država da omoguće svoj deci da odrastaju u porodici, bez obzira da li je u pitanju biološka, srodnička ili hraniteljska.

    Prema Komitetu za prava osoba sa invaliditetom, „velike ili male domske zajednice su naročito opasne za decu za koju ne postoji zamena za potrebu da odrastaju u porodici“.

    Novi izveštaj DRI i MDRI-S o institucionalizovanoj deci u institucijama je vrlo teško čitati. Uprkos izvesnom napretku koji je postigla vlada, jasno je da to nije obuhvatilo decu sa smetnjama u razvoju, izjavila je zamenica direktora Evropske mreže za samostalan život Ines Bulić Kodžokarju.

    Pandemija kovida-19 učinila je još očiglednijim da se institucije bilo koje vrste moraju zatvoriti. Evropska mreža za samostalan život – ENIL pozdravlja novi izveštaj DRI i MDRI-S i nada se da će poslužiti kao prekretnica, pokazujući da porodica predstavlja jedino pravo mesto za svako dete, istakla je Bulić Kodžokarju.

    U saopštenju se navodi da su DRI i MDRI-S obišle osam ustanova socijalne zaštite za decu bez roditeljskog staranja i decu i mlade sa smetnjama u razvoju, jednu privatnu instituciju za decu, tri dnevna boravka, pet specijalnih škola, jednu redovnu školu i druge programe podrške za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice širom Srbije.

     

    Organizacije „Disabiliti rajts internešenal“ i Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S objavile su danas izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“, u kojem se navodi da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama, koja predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]