• IZVOR BANJE OVČA: Grupa entuzijasta čuva lekovite izvore

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ovčanska banja neistraženi je dragulj Pančevačkog rita. Priča ove neobične banje počinje još pre 80 godina, kada su tadašnje vojne postrojbe iskopavale zemlju tragajući za naftom. Umesto nafte na dubini od oko 180 metara pronašli su fosfornu vodu temperature od oko 22 stepena celzijusa, koja se vremenom pokazala kao veoma lekovita. Ljubitelji ovog lepog mesta u Pančevačkom ritu uvereni su da kupanje u ovoj lekovitoj vodi pomaže u lečenju raznih bolesti, a posebno se preporučuje kao prevencija.

    Priče o lekovitom izvoru u mestu Ovča prenose se već više decenija, najviše po sistemu “od usta do usta”. Lekovitost vode dokazana je i od naučnih institucija, a njena “tajna” leži u velikom salinitetu i prisustvu dvadeset jednog minerala s lekovitim svojstvima. Blato iz malog jezera je prirodna terapija za mnoga oboljenja počev od kožnih i nervnih, preko oboljenja kostiju, želuca, očiju i mnogih drugih.

    Nalazi se na svega 15 kilometara od centra Beograda, u Pančevačkom ritu i jedan je od retkih izvora slane termalne vode u ovom regionu. Iako je ovaj izvor delimično zapušten, voda iz njega ipak nalazi svoj put do malog slanog jezera čije blato veoma lekovito. Iako nema pratećih sadržaja, posetioci i ljubitelji banje su redovni, i to svakodnevno od  maja pa čak do sredine oktobra, kada su temperature povoljne za kupanje, mada ima i onih koji se kupaju tokom cele godine, pa čak i zimi.

    Dušanka Bužanin, jedna od velikih entuzijastkinja i promotera ovog mesta svakodnevno obilazi ovo mesto i vodi brigu da ono bude čisto i uredno.

    -Sa članovima moje porodice i prijateljima posećujem ovo lepo mesto skoro cele godine. U vreme kupališne sezone ovde sam svaki dan. Trudim se da higijena bude na pristojnom nivou i to sugerišemo svima koji tu dolaze. Sami skupljamo smeće i odnosimo ih do kontejnera. Često smo u kontaktu sa nadležnim službama kako bi ih zamolili da ovo mesto dobije svoj kontejner za smeće, pitku vodu i uređen prateći mobiljar. Želimo da se i okolni kanali očiste od smeća kako bi ceo  ambijent zaista bio lep i prijatan za posetioce. Pre nekoliko godina u saradnji sa Mesnom zajednicom Ovča i Opštinom Palilula uredili smo pristupne staze i postavili klupe. Nažalost, mala grupa nepoznatih huligana je sve to uspela da devastira. Kada god to uredimo posle nekog vremena neko dođe i to ponovo uništava. O tome smo obavestili i policiju i nadamo se da će se tome vremenom stati na put. Nastavićemo sa popularizacijom ovog divnog mesta, a svaka pomoć vezana za uređenje će svakako biti dobrodošla istakla je Bužanin.

     

    Oni koji žele da posete ovo mesto mogu doći autobusima gradskog saobraćaja linijama 105 koja do Ovče dolazi od Bogoslovije ili linijom 105L koja spaja Ovču i Borču. Do Ovče se može doći i Bg vozom odakle se do jezera takođe može doći navedenim linijama gradskog prevoza. 

     

    Ovčanska banja neistraženi je dragulj Pančevačkog rita. Priča ove neobične banje počinje još pre 80 godina, kada su tadašnje vojne postrojbe iskopavale zemlju tragajući za naftom. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija