• Jeremić: Vlada Srbije namerno donela neustavnu uredbu o Rio Tintu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je vlada Srbije „namerno donela neustavnu Uredbu o ukidanju prostornog plana za područje Jadra“, gde je bio planiran rudnik litijuma, što je, prema njegovim rečima, „dokaz da vlada radi ruku pod ruku sa Rio Tintom i da je obična farsa poništavanje dogovora sa tom kompanijom“.

    „Uredba je napisana na način koji je očigledno neustavan, i više je nego jasno da je namerno načinjen takav propust. Posle izbora 3. aprila Rio Tinto će otići na Ustavni sud, koji će oboriti uredbu vlade Srbije, a vlada će da krši ruke i da kaže ‘imamo nezavisno sudstvo’“, rekao je Jeremić televiziji N1, prenela je ta stranka.

    Jeremić je naveo da je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić potpisala uredbu 20. januara i da je „Član 4. tog akta neustavan, jer u njemu piše da uredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku“.

    „Član 196. Ustava Srbije propisuje da ‘zakoni i drugi opšti akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, sem ako za to ne postoje naročito opravdani razlozi utvrdjeni prilikom donošenja’. Na sajtu vlade Srbije objavljene su uredbe koje su donete na istoj sednici i u svima piše da stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja“, precizirao je Jeremić.

    Upitan o kandidatu opozicije za predsednika Srbije, Jeremić je odgovorio da je koalicionim sporazumom potpisanim sa Strankom slobode i pravde (SSP) i Demokratskom strankom (DS) predvidjeno da se o kandidatu odlučuje konsenzusom, i dodao da će zajednički kandidat biti predložen u dogovoru članica koalicije.

    „Mi nećemo učiniti nijedan korak koji bi doveo do raskola u opoziciji, jer raskol dva meseca pred izbore znači da pobeda na izborima nije moguća. Ako bude raskola, odgovornost će biti na onima koji su razbili koaliciju“, rekao je Jeremić.

    Jeremić je najavio da će sutra biti održan sastanak koalicije na kojem će biti „ukrštena dva istraživanja javnog mnjenja“ o rejtingu šest mogućih kandidata.

    „Istraživanje koje je predstavljeno Narodnoj stranci pokazalo je da su Miroslav Aleksić i Zdravko Ponoš ‘u donjem domu’, odnosno da od njih bolje stoje nestranački kandidati“, rekao je Jeremić.

    Jeremić je istakao da je pozicija Narodne stranke da bi najbolje bilo da kandidat bude onaj ko najbolje stoji u istraživanjima javnog mnjenja.

    „Narodna stranka će razgovoru pristupiti u dobroj volji i mogli bismo da prihvatimo bilo koga od šest mogućih kandidata, ali mislimo da je bolje da kandidat bude onaj ko je jači nego onaj ko je slabiji. Ako postoje razlozi da kandidat ne bude onaj ko ima najbolji rejting, onda neka se otvoreno kaže da nećemo najboljeg kandidata nego hoćemo nekog drugog“, rekao je Jeremić.

    Na pitanje „da li ima problem“ da kandidat bude doskorašnji potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, Jeremić je odgovorio da „njegovo lično mišljenje o Ponošu nije stvar od javnog interesa“.

    „Nemamo sada pravo na lične niti partijske interese, moramo da štitimo javni interes, a to je da opozicija ostane jedinstvena, jer postoji šansa za pobedu na izborima. Tu šansu ćemo uništiti ako dođe do raskola. Narodna stranka neće dozvoliti da režimu prepustimo pobedu bez borbe“, rekao je Jeremić.

    Jeremić je istakao da „lični interesi, odnosi, sujete i ambicije ne bi smeli da budu na putu snaženja jedinstva opozicije“.

    „Više puta sam rekao da se na ovim izborima neću kandidovati ni za jednu javnu funkciju. Lično neću dozvoliti da bilo kakav moj lični odnos i moje lično mišljenje o bilo kome, uključujući i o Ponošu, stane na put ostvarenja zajedničkog cilja“, zaključio je Jeremić.

     

    Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je vlada Srbije namerno donela neustavnu Uredbu o ukidanju prostornog plana za područje Jadra, gde je bio planiran rudnik litijuma, što je, prema njegovim rečima, dokaz da vlada radi ruku pod ruku sa Rio Tintom i da je obična farsa poništavanje dogovora sa tom kompanijom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]