• Kada će doći do relaksacije mera za borbu protiv pandemije?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Na današnjoj redovnoj konferenciji Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon i zamenica direktora „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević složili su se da još nije vreme za relaksaciju mera, ali da se prate iskustva drugih, kao i da su u nekim državama životi polako počeli da se vraćaju u normalu, piše 021.

    Kon je ocenio da su brojke suština svega, te da su one te koje presuđuju.

    “Pitate konkretno koje su brojke? Ne znam. Prvi put se suočavamo sa ovim, pratićemo iskustva drugih. Nismo sami na ovom svetu, epidemije se paralelno dešavaju. Gledaćmo iskustva drugih, prvenstvevno naših partnera iz Kine”, naveo je Kon.

    Kako je istakao, svakako će doći do popuštanja i relaksacije. Njegovo mišljenje je da oni koji sve vreme trpe zbog toga što su izolovani treba i prvi da budu predmet popuštanja.

    “Ali moramo da obezbedimo da oni ne mogu da se zaraze u tom nekom periodu i da dopustimo da dođe do zaražavanje na samom kraju. Ako smo uspeli da ih sačuvamo do samog kraju, onda treba racionalno da relaksiramo neke mere”, kazao je Kon i dodao da bi poslednja mera trebalo da bude otvaranje škola.

    Darija Kisić Tepavčević ocenila je da su različiti kriterijumi u različitim zemljama i da je jako bitno naglasiti da ne postoji matematički model koji može tačno proceniti kada će do popuštanja doći.

    “Sigurno jedan od dobrih pokazatelja jeste procenat pacijenata koji se primaju u bolnicu i koji zahtevaju respirator. U ovom momentu imamo 136 pacijenata koji su vitalno ugroženi, ali se njihovo zaražavanje desilo nedeljama unazad. Neki od njih su i duže od 15 dana na respiratoru. Svaki novi dan kada ne budemo nijedan smrtni ishod i kada ne budemo imali prijema u bolnici koji će zahtevati uključenje na respirator, biće jedan od dobrih pokazatelja. Tako da je to ono što ćemo prvo gledati”, navela je Kisić Tepavčević.

    Naglasila je da je svakako dobro što imamo brojčano održavanje na stabilnom nivou, ali je to nešto što će se prvo gledati.

    Vidi se kraj ove epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i da ne bude da sada sve ono što smo marljivim radom svi zajedno postigli da se zbog lepog vremena i naše želje da se ponovo držimo, da sve pokvarimo, pa da ponovo moramo da se stegnemo”, kazala je.

    Zaključila je da je sada pravo vreme da “damo sve od sebe” i da, dok neki optimisti bore taj vremenski period u danima, ona govori o nedeljama.

     

    Na današnjoj redovnoj konferenciji Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon i zamenica direktora „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević složili su se da još nije vreme za relaksaciju mera, ali da se prate iskustva drugih, kao i da su u nekim državama životi polako počeli da se vraćaju u normalu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija