• Kada je najbolje iskoristiti vaučere za letovanje od prošle godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 1. jula uz digitalne kovid sertifikate lakše će moći da se putuje Evropom, iako su neke zemlje i dalje restriktivna kada su u pitanju turistička putovanja. Zbog toga je preporuka da se što pre iskoriste zamenska putovanja tamo gde je to moguće, rekao je za RTS Aleksandar Seničić iz JUTA.

    U Hrvatsku se ponovo ulazi uz negativan PCR ili antigenski test, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci.

    „Uglavnom ovakvi uslovi važe za većinu zemalja dok u neke zemlje možemo da putujemo samo sa važećim pasošem poput Albanije, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore“, rekao je gostujući na RTS-u direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencije Srbije Alekdandar Seničić.

    Što se tiče Grčke neophodno je pre puta popuniti i elektronski formular o boravku u toj zemlji.

    „Turska je napravila dodatan iskorak da deca do 18 godina mogu u pratnji roditelja da putuju bez dodatnih zahteva dok je u većini zemalja ta granica 12 godina. Savet je svakako da se pre puta informišete o dokumentaciji koja se traži jer se situacija menja iz časa u čas“, rekao je Seničić.

    Inetersovanje turista za Grčku postoji, posebno kod putnika sa zamenskim vaučerima i za sada nema najava da će u toj zemlji biti zaoštrene mere.

    Turistička agencija Mouzenidis uputila je saopštenje za javnost i otkrila koje su mere preduzete kako niko od klijenata ne bi bio oštećen. Putnici kojim je otkazano putovanje krajem juna obavešteni su da mogu da iskoriste u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine. Turisti koji su uplatili novac još 2019. godine kažu da im je novac zarobljen i da su zabrinuti da im neće vratiti novac.

    „Ovo je kompleksna priča jer je reč o jednom od najvećih turoperatera iz Grčke sa kojim je radilo više agencija iz naše zemlje i zarobljeno je oko četiri miliona evra. Ove godine kada je trebalo da dođe do realizacije vaučera Muzedanidis je proglasila stečaj. Najgore je da agencije propadnu, da se putnici naplaćuju iz osiguranja, treba biti strpljiv i sačekati da se ova situacija reši u narednih mesec-dva nego da propadne četiri miliona evra“, rekao je Seničić.

    Više destinacija je otvoreno – od Grčke, preko Egipta, Turske, Tunisa, Kipra, Bugarske, međutim, Italija je donela odluku da se povraćaj novca prolongira do 2023. godine.

    „Treba iskoristiti zamenska putovanja ako je to moguće već ove godine jer i dalje imamo neizvesnost zbog pandemije za naredni period“, savetuje Seničić.

     

    Od 1. jula uz digitalne kovid sertifikate lakše će moći da se putuje Evropom, iako su neke zemlje i dalje restriktivna kada su u pitanju turistička putovanja. Zbog toga je preporuka da se što pre iskoriste zamenska putovanja tamo gde je to moguće, rekao je za RTS Aleksandar Seničić iz JUTA.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija