• Kako će građani Srbije do sertifikata za putovanje u EU?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za građane Srbije postojaće dve opcije preko kojih će moći da dođu do sertifikata za putovanje u EU, saznaje Tanjug u Briselu.

    ”Ukoliko ste građanin Srbije, vakcinisani ste i imate potvrdu o tome, biće vam omogućeno da predstavite taj dokaz i u EU dobijete digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji koji će imati isti status kao i sertifikati izdati građanima EU”, objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

    U ovim trenutku još nije poznato na kojim će se tačno punktovima u zemljma članicama izdavati evropski sertifikati građanima trećih zemlja koji dolaze sa potvrdom o vakcinaciji u svojoj zemlji. Druga opcija, prema rečima eksperata Evropske komisije, je priznavanje sistema sertifikata koji mogu biti izdavani u Srbiji, a koji će biti usklađeni kako putem infomacija tako i verodostojnosti sa EU sistemom i tako priznati od strane Evropske komisije.

    U Komisiji navode da će sertifikate trećih zemlja priznavati kao ekvivalente evropskim sertifikatima ako budu izdavani na bazi poverenja i izbegavanja zloupotreba i ako budu interoperabilni sa evropskim sistemom provere informacija.

    ”Trenutno razamtramo slične sporazume na globalnom nivou, u razgovrima samo sa SZO, kako bi uspostavili i globalni interoperabilni sistem, čiji bi EU sistem bio deo, što bi pomoglo i čime bi se izbegla bilateralna rešanja, koja su takođe moguća”, navode u Komisiji.

    Predlog Evropske komisije o digitalnim sertifikatima takođe podrazumeva i mogućnost odluke samih zemlja članica koje će sve vakcine, pored onih odobrenih u EU, da priznaju kao validne za ulazak na njihovu teritoriju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]