• Kako ćemo od sutra u Nemačku?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija od sutra više neće biti na listi epidemiološko visokorizičnih zemalja Nemačke, saopštio je Robert Koh institut.

    Stoga, od sutra 25. decembra će turisti iz Srbije imati olakšice prilikom ulaska u zemlju.

    Ulazak iz bilo koje zemlje, uključujući i porodične i turističke posete je omogućen jedino potpuno vakcinisanim osobama.

    Potrebno je da su putnici poslednju dozu primili najmanje 14 dana pre polaska na put, a vakcine koje su priznate u Nemačkoj su Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Moderna, Džonson i Džonson. Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije trenutno moguća.

    Osim toga, u Nemačku mogu da putuju osobe koje su preležale kovid uz potvrdu o preležanoj bolesti.

    Za sada, osobe koje nisu vakcinisane u zemlju mogu da uđu jedino u posebnim i hitnim uslovima i to uz negativan PCR ili antigenski test, koji nije stariji od 48 sati.

    U čemu se ogleda olakšica?

    Ono što će od sutra biti olakšica s obzirom da će Srbija biti skinuta s liste visokorizičnih zemalja u Nemačkoj jeste što neće biti potrebna elektronska prijava pre puta, kao ni desetodnevni karantin koji je dosad bio neophodan za sve građane Srbije koji putuju u Nemačku.

    Od juče je stupila na snagu i odluka da se za sve osobe starije od šest godina uvodi opšta obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije kovid 19.

    Stoga su osobe starije od šest godina dužne da na ulazu u Nemačku poseduju negativni test (PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati) na prisustvo koronavirusa, potvrdu o preležanoj bolesti ili sertifikat o vakcinaciji.

    Pravilo 2G

    Što se tiče samih pravila u Nemačkoj, iako se razlikuju od pokrajine do pokrajine, u većini nemačkih regija važi takozvano 2G pravilo, što znači da svuda – u restorane, muzeje ili razne manifestacije mogu da uđu samo vakcinisani ili oni koji su preležali koronavirus.

    Srbija od sutra više neće biti na listi epidemiološko visokorizičnih zemalja Nemačke, saopštio je Robert Koh institut.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija