• Kako zaštititi decu od pedofila sa Tik-Toka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako pedofilija nije novog datuma, uz internet je, čini se, dobila zamajac. Ekspertkinja za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev za RTS kaže da deci i nije mesto na društvenim mrežama, zbog pedofila koji vrebaju.

    Katarina Jonev je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je činjenica da se poslednjih dana pominju užasni slučajevi internet predatora i pedofila koji vrebaju decu, i to predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

    „Ovo je tema koja treba da bude aktuelna kako bi se roditeljima skrenula pažnja i da svojim ponašnjem nekada mogu da doprinesu da se njihova deca nađu na meti: time što konstantno objavljuju fotografije iz privatnog života deteta“, objašnjava Jonev.

    Napominje da deci nije mesto na društvenim mrežama, da njihove fotografije treba da budu sakrivene, poput onih koje mogu budu zloupotrebljene: fotografije dece bez odeće, na bazenu, moru.

    Internet – novo mesto gde vrebaju pedofili

    Katarina Jonev kaže da smo se „nekada najviše plašili da će pedofil, predator prići našem detetu u vrtiću, nakon škole, u školskom dvorištu na ulici“.

    „Ta pretnja jeste aktuelna i dalje, ali moramo da povedemo računa jer su deca meta i na internetu i na društvenim mrežama“, upozorava gošća Dnevnika.

    Ukazuje da predatore i pedofile nije lako prepoznati, te da su oni jako inteligentni, lukavi, perfidni.

    „Ne igraju uvek na sigurnu opciju, ali su jako strpljivi. Nekada njihova žrtva mesecima može biti u komunikaciji sa njima i da misli da se dopisuje sa svojim vršnjakom i da čak stekne poverenje u osobu koju nikada nije videla, niti čula“, navodi Katarina Jonev.

    Dodaje da poverenje koja žrtva stekne dovodi do toga da pedofilu šalje neprimerene fotografije, ne znajući ko je sa druge strane.

    „Kao što smo mi nekada vaspitavani: nemoj da pričaš sa nepoznatim ljudima na ulici, u današnjem, digitalnom svetu moramo da ustanovimo, kada je u pitanju vaspitanje naše dece,  još jedno pravilo – ne komuniciraj sa ljudima koje ne znaš na internetu i društvenim mrežama“, savet je gošće Dnevnika.

    „Registar da bude javan“

    Od kada je uveden Registar pedofila 2015. godine do danas na tom spisku je 458 osoba. Sud ih je prepoznao i osudio za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima. Utisak je, ipak, da ih je znatno više. 

    Na pitanje da li smatra da Registar treba da bude za sve javan, Katarina Jonev smatra da treba, te da osim osnovnih i srednjih škola koje mogu da mu pristupe, pristup Registru treba da imaju i roditelji. 

    „Svi treba da znamo s kim naša deca, potencijalno stupaju u kontakt i da li se to lice nalazi na listi predatora“, kaže Jonev.

    „Izazovi na Tik-Toku opasni“ 

    Govoreći o izazovima na društvenim mrežama, poput Tik-Toka, a koji navode decu na opasne situacije, gošća Dnevnika kaže da veliki broj izazova na Tik-Toku direktno ugožava život, zdravlje i može dovesti do ozbiljnih povreda dece.

    „Samo u proteklih sedam dana imali smo više slučajeva zabeleženih, a koji se tiču nebezbednog ponašanja dece u saobraćaju: pretrčavanje na crvenom svetlu, ležali su na pešačkom prelazu i u poslednjem trenutku su se sklanjali kada naiđe automobil. To je užasna stvar, jer ugrožavaju svoj i život vozača koji ne znaju kako da reaguju, jer se sve dešava noću“, kaže gošća Dnevnika.

    Da roditelji moraju da razgovaraju sa svojom decom, zaključak je Katarine Jonev, ekspertkinje za bezbednost dece na internetu. 

    Iako pedofilija nije novog datuma, uz internet je, čini se, dobila zamajac. Ekspertkinja za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev za RTS kaže da deci i nije mesto na društvenim mrežama, zbog pedofila koji vrebaju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija