• Kakva prava na poslu imaju mama i tata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Radna prava iz Zakona o radu odnose se na sve zaposlene, dok roditelji u radnom odnosu imaju posebna prava koja mogu koristiti.

    Poseban status imaju majke nakon porodiljskog odsustva i sve do određenog uzrasta deteta, kao i tate kada dobiju dete. U slučajevima kada je detetu potrebna posebna nega – Zakon omogućava roditeljima da prilagode poslovne obaveze ovakvoj porodičnoj situaciji, piše Bebac.

    Koja prava imaju mame nakon porodiljskog odsustva?

    U periodu nakon porodiljskog odsustva, majke imaju određena radna prava koja su stekla upravo zbog nove životne uloge u kojoj se nalaze. Ovo su prava koja ostvaruje svaka mama nakon povratka na posao:

    • mogućnost korišćenja preostalog godišnjeg odmora
    • prekovremeni rad i noćne smene mogu obavljati samo uz svoju pisanu saglasnost
    • neplaćeno odsustvo sa rada do detetove treće godine
    • mogućnost dogovora sa poslodavcem oko obavljanja dela radnih obaveza od kuće
    • skraćeno radno vreme na četiri sata u slučajevima kada dete ima potrebe za posebnom negom

    Mame koje se na posao vraćaju pre isteka porodiljskog odsustva imaju pravo da svakog radnog dana, ukoliko rade minimum šest sati, iskoriste plaćenu pauzu od 90 minuta namenjenu za dojenje – ili da rade skraćeno.

    Da li tate imaju neka prava kada se rodi beba?

    Prva tri meseca nakon rođenja bebe za mame predstavlja porodiljsko odsustvo i samo ona ima pravo da to iskoristi. Međutim, narednih devet meseci, koliko ima pravo na odsustvo, naziva se odsustvo radi nege deteta. Ovaj period odsustva može iskoristiti tata umesto mame.

    Kako tata može na odstustvo sa posla zbog deteta?

    U slučajevima kada tata želi da ostvari pravo na odsustvo sa rada radi brige deteta prvo je potrebno da, nakon tri meseca porodiljskog, majka prekine svoje pravo na odsustvo i vrati se na posao. Tada je potrebno i da se partneri u pisanoj formi međusobno usaglase o odluci ko će koristiti pravo odsustva radi nege deteta.

    Tate se u Srbiji retko odlučuju za ostvarivanje ovog prava – delom i zbog toga što nisu upućeni u svoja prava.

    Potrebna dokumentacija očevima za odsustvo radi nege deteta:

    • rešenje poslodavca o korišćenju porodiljskog odsustva, odnosno odsustva radi nege deteta
    • fotokopija tekućeg računa
    • zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva koji se nalazi u nadležnoj službi opštinske/gradske uprave
    • sporazum u pisanoj formi između partnera o tome da majka prenosi odsustvo radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta

    Naknada plate tokom odsustva radi nege deteta za oca računa se na isti način kao i za majku, odnosno predstavlja prosek 18 plata – poslednjih uplata za koje su plaćeni doprinosi. Ovu cifru otac će primati do kraja odsustva radi nege deteta.

    Ostala radna prava koja roditelji ostvaruju svojim statusom

    Prema Zakonu o radu, jedan od roditelja sa detetom do tri godine može da radi prekovremeno i noću samo ako da svoju pisanu saglasnost o tome. Isto važi i za samohrane roditelje deteta mlađeg od sedam godina ili deteta koje je težak invalid.

    Zakonom su zaštićene trudnice od otkaza tokom drugog stanja, pa za vreme trudnoće, ali i porodiljskog i odsustva radi nege deteta/posebne nege deteta žena ne može dobiti otkaz jer joj se zakonom produžava radni odnos sve do datuma isteka korišćenja prava na odsustvo.

    Radna prava iz Zakona o radu odnose se na sve zaposlene, dok roditelji u radnom odnosu imaju posebna prava koja mogu koristiti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija