• Kamera u automobilu: Kada može da vam pomogne, a kad nije od koristi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pošto nakon saobraćajne nezgode vrlo lako možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi, vozačima se savetuje da nabave auto-kameru.

    Portal Polovniautomobili piše da možete da birate različite marke, prodavce (koji nabavljaju od raznih uvoznika), da ih poručujete iz inostranstva ili nabavljate na drugi način. Važno je da imate video dokaz u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode.

    Crveno svetlo na semaforu

    Uzmimo kao primer da ste se sudarili na raskrsnici sa semaforima. Obe strane tvrde da su prošle na zeleno svetlo. Dakle, vaša reč protiv njegove.

    Kako dokazati da niste vi krivi? I još ako ste vi bili sami, a on je u autu imao svedoke?

    U tom slučaju kamera može da bude neopisivo korisna. Njegovi svedoci mogu da kažu šta god žele, ali snimak sa kamere ne laže.

    Naravno, nije sve tako jednostavno.

    Da li sud može da odbije video snimak kao dokaz?

    Može – ali tada bi trebalo u presudi da obrazloži zbog čega nije prihvatio taj video snimak kao dokaz. Nažalost, sudija ima pravo i da ne obrazloži odbijanje video snimka. To jeste nelogično i nepravedno, ali takav je zakon.

    Ali zato u tom slučaju vi imate pravo da uložite žalbu, kako biste iskoristili mogućnost da „dobijete“ ponovno suđenje. To ipak ne znači da će vaša žalba sigurno biti prihvaćena.

    Međutim, i u slučaju kada sud prihvati video snimak sa vaše auto-kamere kao dokaz, to ne znači da će automatski na osnovu njega da vas oslobodi krivice.

    Jednostavno ne postoje konkretna pravila po kojima se postupa u ovakvim situacijama. Sudija procenjuje video snimak isto kao i svaki drugi dokaz.

    Možda će proceniti da se incident, udes, prekršaj ili o čemu god da je reč, ne vidi dovoljno jasno na snimku da bi se doneo bilo kakav zaključak.

    Video snimak sa auto-kamere se tretira isto kao svaki drugi dokaz. Sudija odlučuje o njegovoj relevantnosti.

    Da li kamerom mogu da dokažem da nisam prošao kroz crveno na semaforu?

    Možete, ali samo u slučaju da vam je kaznu pisao policajac koji je video da ste prošli kroz crveno. Ukoliko vas je snimila saobraćajna kamera, pa postoje snimci da ste prošli kroz crveno, tu nema mnogo pomoći.

    Da li auto-kamerom mogu da dokažem da nisam prekoračio ograničenje brzine?

    Ne možete. Naprednije kamere imaju zaista brojne funkcije, uključujući i beleženje i pokazivanje brzine kretanja.

    Međutim, ako vas policija „upuca“ svojim uređajem za merenje brzine ili saobraćajna kamera koja automatski snima vozila, podaci sa vaše auto-kamere neće biti ni od kakve koristi.

    Olakšavajuće okolnosti čak i kada ste krivi

    Čak i ukoliko ste vi krivi za saobraćajnu nezgodu, snimak sa kamere može da pokaže da postoje olakšavajuće okolnosti.

    Možda ste udarili drugo vozilo zato što ste bili prinuđeni da izbegnete pešaka koji je nepažljivo istrčao na put i odmah zatim pobegao. Mnogo je primera koji mogu da se na sudu smatraju olakšavajućim okolnostima kada saobraćajna nezgoda rezultuje teškim posledicama, kao npr. smrću pešaka, bicikliste, motocikliste ili nekoga u drugom automobilu.

    Snimak može da pokaže i da postoji podeljena odgovornost.

    Zaključak

    Video snimak sa kamere se na sudu ceni slično kao i svaki drugi dokaz. Može da se prihvati, da se odbaci, da se pošalje na veštačenje…

    Nemaju sve kamere dovoljno kvalitetan snimak da bi se videle registarske tablice i slično. Naročito one najjeftinije mogu da imaju veoma loš kvalitet snimanja.

    Međutim, čak i veoma loš snimak može da dokaže da, na primer, niste:

    – prošli kroz crveno na semaforu;

    – prešli u suprotnu traku;

    – oduzeli nekome prednost;

    – udarili pešaka koji je već bio na zebri, već da je on bukvalno istrčao ispred vas;

    – udarili vi auto koji je bio ispred vas, već da je on iznenada krenuo unazad (to se dešava relativno često, verovali ili ne).

     

    Pošto nakon saobraćajne nezgode vrlo lako možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi, vozačima se savetuje da nabave auto-kameru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija