Angrela Merkel

Photographer: Armin Kübelbeck, CC-BY-SA, Wikimedia Commons

Srbija

Kancelarka nemačke stigla u posetu Beogradu

Izvor: 
Politika/Tanjug Pon, 13/09/2021 - 16:39Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” nemačku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice, je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u nemačkoj Snežana Janković.

Avion je sleteo u 16.15 minuta, a predsednik Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cveća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkelovu, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014 godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkelove u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine, javlja Tanjug.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku, a 2020. održali su video konferenciju.

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarka dopratili su migovi 29 Vojske Srbije, koji su brigu o bezbednosti Merkelove preuzeli po ulasku naš vazdušni prostor.

U čast Merkelove, koju zovu i Kraljica Evrope, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemačke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje će 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima ključnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu u najvećoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkelove da na kraju mandata i političke karijere nasledniku ostavi „u zaostavštvinu” upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje se da će Merkelova reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

 
MarketingNajnovije vesti