• Kisić Tepavčević: Bliži se kraju borba protiv virusa korona, kreće postupna normalizacija života

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Članica zdravstvenog Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeći vikend, ali da se borba protiv korona virusa „bliži kraju“ i da će se uskoro „brojati danima“.
     
    „Sa stručnog aspekta i sledeći vikend nam je ključan, ali vidimo kraj, treba samo da budemo strpljivi. Broji se u danima“, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), ne odgovorivši direktno na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas.
     
    Ona je potvrdila da će, uprkos i dalje visokom broju registrovanih slučajeva zaraze, od utorka početi postepeno prilagođavanje mera i postupna normalizacija života.
     
    „U intreresu je svake države da se normalizuje život i sa ekonomskih aspekata, ali – da ne bude zabune i komentara – najnoviji podaci se ne mogu gledati samo kroz apsolutne brojeve. Povećavanjem broja testiranih povećava se i broj inficiranih, ali je za nas značajan pokazatelj visok procenat osoba koje imaju asimptomamtsku ili vrlo blagu kliničku sliku“, rekla je ona.
     
    Kisić Tepavčević je objasnila da su dva uzastopna negativna nalaza na testu i dalje ključno merilo oporavka pacijenata od kovida-19, ali da se sad primenjuje „naknadna dinamika“ otpuštanja iz bolonica – jedan negativan test, plus dve sedmice kućne samoizolacije.
     
    „Na taj način se oslobađaju bolnički kapaciteti za teže bolesnike“, rekla je Kisić Tepavčević.
     
    Ona je ocenila da su stariji od 65 godina bili najsavesniji u poštovanju propisanih mera zabrane kretanja, što se iskazalo i u povoljnim statističkim podacima.
     
    „Kod nas je prosečan uzrast obolelih niži nego u drugim zemljama“, naglasila je Kisić Tepavčević za RTS.
     
     
     

    Članica zdravstvenog Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeći vikend, ali da se borba protiv korona virusa „bliži kraju“ i da će se uskoro „brojati danima“.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]