• Kisić Tepavčević: Ključ borbe protiv koronavirusa je u našim rukama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je svaki čovek u Srbiji važan u borbi protiv koronavirusa. Osvrćući se na trenutnu situaciju, kao i ono što nas čeka u sledećih nekoliko dana, dr Kisić Tepavčević je istakla da mere koje su preduzete veoma utiču na širenje epidemije.

    Ona je kazala da ne smemo biti nemi posmatrači i čekati da se virus razvija kako želi.

    „Sva predviđanja koje dajemo su na osnovu iskustava drugih zemalja gde je ovaj virus ušao ranije. Moramo da shvatimo, kada je u pitanju ova epidemijska krivulja, njen tok, potencijalni pikovi i najveći brojevi obolelih, ona se ne kreće sama, a da smo mi pasivni posmatrači i da gledamo kad je koja nedelja i koji nas potencijalni broj obolelih očekuje“, rekla je Darija Kisić Tepavčević u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

    „Na njen izgled direktno utičemo mi. Ne bih išla u prognoze da će biti najteže, pa jož teže, pa možda malo teže. Sve isključivo zavisi od nas i svaki dan nam je pokazatelj koliko smo bili istrajni u borbi prethodnih dana.“

    Još jednom je napomenula da su mere socijalnog distanciranja najvažnija stavka u borbi sa virusom koji je paralisao čitav svet, što u početku nije bilo lako implementirati.

    „Veoma je bitna jer je ključ u našim rukama. Te mere distanciranja jedni od drugih su suština cele borbe. Mi jesmo srdačan narod koji mnogo voli da se druži, ljubi i grli sa prijateljima. To sada moramo da izbegnemo ukoliko želimo da iz ovoga izađemo što pre. Ponovo napominjem, nismo mi pasivni posmatrači koji gledaju krivu kako se kreće iz nedelje u nedelju, nego na njen izgled utičemo sami.“

    Zamenica direktora Instituta Batut kazala je i odgovorno ponašanje struke, ali i ljudi, značajno smanjuje rizik od rasplamsavanja epidemije.

    „U toku jučerašnjeg dana smo prijavili manji broj zaraženih nego prethodnog dana. Sam po sebi, jedan podatak ne znači mnogo, ali jeste ohrabrujući imajući u vidu da imamo sve više rezervoara i sve veći broj potencijalnih osoba koje oko sebe mogu da šire infekciju.“

    U prve tri nedelje u Srbiji su zaražene dve bebe i jedna trudnica, ali se one osećaju dobro i gotovo da ne osećaju simptome.

    „Niko od nas nije otporan na ovaj virus, ako je prethodno došao u kontakt sa njim. Populacija trudnica i novorenčadi uvek pobuđuje najveću pažnju i negu kod nas. I trudnica i novorođečadi kod kojih je potvrđen koronavirus su testirani isključivo zato što su bili u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je već bila potvrđena infekcija. Oblici kliničkog ispoljavanja su bili neznatni i u nekom drugom vremenskom periodu, ne bi se radila nikakva testiranja. Po pravilu, ako se deca i inficiraju, onda je to blagi oblik kliničkog ispoljavanja“, navela je ona i dodala:

    „Populacija trudnica nam ovde pobuđuje veliku pažnju, ali je potvrđeno da, kada je u pitanju ova infekcija, trudnice nisu u nekom posebnom riziku nego ostali deo populacije.“

    Na Beogradskom sajmu napravljen je prihvatni centar sa 3.000 kreveta koji će biti namenjem lakšim bolesnicima.

    „Kada su u pitanju kapaciteti za osobe kod kojih će biti potvrđen virus u narednom periodu, mi moramo da budemo spremni na najgore moguće scenarije. U konsultacijama i savetima kolega koji su došli iz Kine, rečeno nam je da moramo da budemo spremni za tako nešto. Mi se nadamo da nam neće biti potrebni tako veliki kapaciteti, ali kao što smo čuli prethodnih dana i, kao što je rekao kolega Stevanović, to nije nešto što možemo pripremiti od danas do sutra. Spremni smo za najgori mogući scenario sa idejom, željom i nadom da neće biti potrebe.“

    Kakva je situacija na Kosovu i Metohiji?

    „U svim delovima naše zemlje obezbeđeni su svi kapaciteti za prepoznavanje bolesti i zbrinjavanje ovih pacijenata.“

    Za kraj, govorila je i o osobama koje su pre epidemije došle iz područja koje su najteže pogođene koronavirusom i kod kojih je period inkubacije prošao ili je na zalasku.

    „To su bile osnovne mere strategije za borbu protiv virusa dok on još nije unesen u našu populaciju upućene ka putnicima iz međunarodnog saobraćaja. Sada imamo virus u populaciji i lokalnu transmisiju. Mere se sprovode drugačije. Kada su u pitanju osobe koje su došle iz različitih zemalja, svi se smatraju kao potencijalni nosioci zaraze jer nema dela zemlje u kojem nema ovog virusa. Te osobe jesu u samoizolaciji, ali sada svi moramo da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije“, zaključila je Darija Kisić Tepavčević u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

     

    Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je svaki čovek u Srbiji važan u borbi protiv koronavirusa. Osvrćući se na trenutnu situaciju, kao i ono što nas čeka u sledećih nekoliko dana, dr Kisić Tepavčević je istakla da mere koje su preduzete veoma utiču na širenje epidemije.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]