• Kisić Tepavčević: Od petka nadzor za povratnike, javljanje zdravstvenim službama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Od petka u 18 časova uspostaviće se nadzor za sve građane koji se vraćaju u zemlju, apelujemo na sve građane da se do petka vrate u Srbiju“, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.  „Ne radi se o karantinu i samoizolaciji, reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja korona virusa“, izjavila je ona.

    „O načinu nadzora će građani biti obavešteni do petka u 18 časova, podrazumevaće određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama, s ciljem kontrole potencijalnog unosa korona virusa u zemlju“, izjavila je ona.

    Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

    „Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona“, izjavila je Kisić.

    Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

    Preporuke: Nadzor deset dana

    „Preporuke svetskih organizacija“, dodaje Kisić, „jesu da taj nadzor traje do 10 dana“.

    Kistić ističe da je Krizni štab doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

    Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

    Rekla je da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i BiH.

    „To napominjemo zato što je veliki broj naših građana u tim zemljama“, rekla je Kisić.

    Kisić navodi da je juče primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

    Ističe da je kod nas trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali da građani u tim zemljama predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

    Apel na građane da se do kraja nedelje vrate

    „Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, nakon toga ćemo imati drugačiji režim za sve putnike“, rekla je Kisić.

    Kisić Tepavčević poručila je danas, uoči sednice Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja samoizolacije za turiste koji se vraćaju iz Crne Gore i Hrvatske, da je ključno da svaki građanin preuzme odgovornost, pokaže disciplinu i maksimalno smanji individualni rizik zaraze koronavirusom.

    „Ključno je da svi građani moraju da uzmu stvar u svoje ruke, da maksimalno smanjimo individualni rizik da se zarazimo, da razmotrimo situaciju ako želimo da sa porodicom putujemo van zemlje. Ne smemo da budemo sebični, moramo da razmišljamo koliko je veliki rizik da unesemo infekciju i da se ona dalje širi“, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

    Ona je navela da građani, bez obzira na sve zakonske i kaznene odredbe, moraju biti disciplinovani.

    Upitana ko će kontrolisati samoizolaciju ukoliko ta mera bude uvedena, kaže da postoje državni organi, sanitarne inspekcije, policija, te podseća da takvo iskustvo imamo od ranije.

    „Svi moraju sami da povedu računa, a država će uraditi sve da smanji rizik od povećanja obima lokalne transmisije“, navela je ona.

    Ističe da od druge polovine avgusta postoji silazan trend pozitivnih slučajeva kovida u Srbiji, ali da postoje i oscilacije, koje ukazuju da se epidemiološka situacija može brzo promeniti.

    Navodi i da su 23 zemlje tokom prošle nedelje zabeležile rekordan porast slučajeva korona virusa od početka epidemije, da su među njima sve zemlje u okruženju, što pokazuje da se nalazimo u podneblju sa velikim brojem žaraišta i da se virusna infekcija može uneti sa novim importovanim slučajevima.

    Na konstataciju da postoji blagi porast obolelih poslednjih dana, Kisić Tepavčević navodi da naročito zabrinjava povećanje procenta pozitivnosti svih obolelih.

    „Apsolutno ne smemo i ne možemo se opuštati, mora da postoji maksimalni stepen predostrožnosti i da svi uradimo sve da smanjimo prenošenje širenja virusa“, navela je ona.

    „Od petka u 18 časova uspostaviće se nadzor za sve građane koji se vraćaju u zemlju, apelujemo na sve građane da se do petka vrate u Srbiju“, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.  „Ne radi se o karantinu i samoizolaciji, reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja korona virusa“, izjavila je ona.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija