• Kisić Tepavčević: Virus se širi kao požar u šumi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dr Darija Kisić Tepvčević rekla da je građane Srbije ne treba da teši to što je bolja situaicija nego u regionu, jer se svakog dana povećava broj slučajeva.

    Kako je rekla, dobro je što porast broja pozitivnih ne povećava i broj u bolnicama, ni na respiratorima.

    Ona dodaje da je činjenica da idemo ka hladnijem vremenu i da se može očekivati porast broja slučajeva.

    „Nije ni u sve zemlje u isto vreme ušao virus, tako se i sad razlikuje. Mi koliko god više da znamo, još uvek ne znamo o imunitetu nakon preležane bolesti, kao ni o kolektivnom imunutitetu.Izbegavamo i da pričamo o kolektivnom imunitetu dok ne stigne vakcina“, rekla je dr Kisić Tepavčević za Tv Prva.

    „Videli smo da čim mu se dozvoli, virus se širi kao požar u šumi, to je karakteristika ovog virusa“, dodaje ona. Kako je navela, disciplinom možemo da sprečimo to širenje.

    Ona je istakla primer Kine, mnogoljudne nacije, koja je disciplinom pokazala da može da se suzbije virus.

    „Mnoge zemlje su uvele meru nošenja maski na otvorenom, ali to treba prilagoditi, zavis da li ste negde sa svojom porodicom u prirodi ili na nekoj prometnoj ulici sa mnogo ljudi“, kaže dr Kisić Tepavčević.

    Doktorka je rekla kako je, kada je reč o jučerašnjem danu, većina obolelih od 20 do 40 godina.

    Kako je rekla, mera zatvaranja lokala nije popularna, ali moramo da budemo strpljivi.

    „Oni koji su putovali poštovali su mere i preporuke, jer oni u strukturi obolelih čine 5%“, dodala je doktorka.

    „Nošenje maski i distanca jesu dovoljne mere, ali onda kada ih se svi pridržavaju. Sve druge, kao što je skraćenje rada nekih objekata, su samo one koje podržavaju osnovne mere“, objašnjava Kisić Tepvčević.

    Onaje rekla da je policijski čas, kada je bio uveden, imao smisla i sačuvao je mnoge živote, posebno starijih ljudi. Ona je apelovala na građane da poštuju mere jer, kako kaže, ne smemo da dozvolimo da zdravstveni sistem bude iskorišćen u punom kapacitetu.

    Dr Darija Kisić Tepvčević rekla da je građane Srbije ne treba da teši to što je bolja situaicija nego u regionu, jer se svakog dana povećava broj slučajeva.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]