• Klimatske promene i štetočine umanjuju biljnu proizvodnju i dižu cene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ovogodišnji paradajz je na tržištu prošao put od jeftinog do veoma skupog povrća. Razloga ima više, a proizvođači ističu loše organizovanu proizvodnju, kao i sve izraženije klimatske promene

    Na zelenim pijacama paradajz se prodaje po 200 dinara za kilogram. To je izuzetno visoka cena za ovo doba godine, a neuobičajeno je i to što se to povrće na početku sezone prodavalo znatno jeftinije.

    Za potrošače je vreme jeftinog paradajza kratko trajalo. Klimatske promene, a naročito štetni organizmi umanjili su rod i ponudu na tržištu. To nam je potvrdio i povrtar u Futogu Miroljub Janković.

    „Ako proizvoda nema, cena mu je visoka i obrnuto, ako ga ima previše, cena je niska. I tako je sa svim kulturama. Na stanje tržišta su uticali vremenski uslovi i sve druge neprilike koje su nam se desile“ rekao je Janković.

    U trenutku kada je došlo da pada cena paradajza, ogroman broj proizvođača je tempirao da paradajz izbaci što pre na tržište pa ga tretiraju veštačkim merama. To je pogrešno jer se na tržište na brzinu izbaci ogromna količina robe a razlog je, da pripreme zemljište za drugu kulturu ili drugu setvu.

    Kada se stanje stabilizovalo i tražnja za paradajzom porasla, njega je bilo sve manje. Jedan od razloga su smrdi bube koje buše paradajz, i tako ga stavljaju van upotrebe. Izvesno je da će se taj trend visokih cena nastaviti.

    Nije paradajz jedino povrće koje će ove sezone imati visoku cenu. Sve teži klimatski uslovi umanjiće i prinos futoškog kupusa.Kako tvrde proizvođači, cena tog povrća će na malo iznositi i do 100 dinara za kilogram. Nažalost, zaključuje Miroljub Janković, povrtari neće imati veću zaradu jer je i povrće slabo rodilo.

    Septembar je mesec, inače po rečima Jankovića, kad kreću problemi za proizvođače kupusa, kreću biljne bolest i insekti.

    „Dosta smo hendikepirani zabranom korišćenja određenih preparata za zaštitu pa očekujem manjak količina i možda više cene (eventualno na sadašnjem nivou, tj. oko 50 dinara po kilogramu na veliko odnosno od 80 do 100 dinara na malo) u sezoni stavljanja zimnice.

    Manjkovi u količinama biljnih kultura su veliki pa nikakva cena ne može da to kompenzuje, smatra Janković.

    Ovogodišnji paradajz je na tržištu prošao put od jeftinog do veoma skupog povrća. Razloga ima više, a proizvođači ističu loše organizovanu proizvodnju, kao i sve izraženije klimatske promene

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija