• Ko je sve do sada najavio kandidature na predsedničkim izborima?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Kandidature na predsedničkim izborima, koji će se održati 3. aprila, a biti raspisani početkom marta, do sada je najavilo tek nekoliko političkih organizacija.

     

    Aktuelni predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je sinoć na Pinku da njegova partija SNS još nije odlučila ko će biti kandidat za predsednika, niti ko će biti nosilac izborne liste na parlamentarim izborima.
     
    Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je juče da se neće kandidovati za predsednika Srbije na predstojećim izborima jer smatra da bi to ugrozilo mogućnost pobede aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića u prvom krugu izbora.
     
    Mi sarađujemo deset godina i ne želim da se tumači da sam na strani onih koji hoće da ga sruše. Mi nastojimo da pobedimo u prvom krugu„, kazao je Dačić za TV Pink.
     
    Među prvim kandidaturu za predsednika je najavio Miloš Jovanović, predsednik DSS, kojeg će predložiti koalicija NADA, koju čine DSS, Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i 23 udruženja građana, navodi list Danas.
     
    Sredinom decembra i novinar i član Skupštine Slobodne Srbije Srđan Škoro najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima sledeće godine.
     
    On je gostujući u jutarnjem programu televizije N1 istakao da će se kandidovati za predsednika Srbije i pozvao sve ljude koji ga „teraju da se kandiduje“ i prijatelje iz Skupštine Slobodne Srbije i saborce iz opozicije da ga podrže.
     
    Pre nekoliko dana, pokret „Da se struka pita“ najavio je da će na predstojećim predsedničkim izborima 3. aprila podržati novinara iz Beograda Srđana Škora.
     
    Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je takođe kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji „Novi ljudi za promenu sistema“.
     
    Sporazum o saradnji potpisali su Obradović, Ljubomir Simić ispred Srpske monarhističke stranke „Srpska sloga“, Slobodan Samardžić ispred Državotvornog pokreta, Dragan Dobrašinović kao predsednik Uspravne Srbije, predsednik Nove snage Srbija Nikola Malenčić, predsednik Pirotske nove snage Dimitrije Vidanović, predsednik Glasa naroda Dušan Mitić i predsednik udruženja „Svi protiv Rio Tinta“ Duško Kuzović.
     
    Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas predložio je juče u Novom Sadu Zdravka Ponoša za kandidata opozicije na predsedničkim izborima u Srbiji.
     
    Verujem da Zdravko Ponoš može da pobedi Aleksandra Vučića. On može da ujedini Srbiju i da ujedini građane„, rekao je Đilas na sednici Glavnog odbora stranke.
     
    Dodao je da je potvrđeno da će potpredsednica SSP-a Marinika Tepić biti nositeljka liste na parlamentarnim izborima.
     
    Narodna stranka saopštila je danas da je putem medija saznala da je odluka Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) da predsednički kandidat te SSP-a na izborima bude član Narodne stranke Zdravko Ponoš.
     
    S obzirom da u dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima nije postignut dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Republike, složili smo se da naručimo dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnenja koja bi nam pomogla da zajednički napravimo najbolji izbor. Ta istraživanja su u toku, a njihovi rezultati bi trebalo da nam budu predstavljeni u utorak, 25. januara„, navodi se u saopštenju.
     
    Funkcioner Građanskog demokratskog foruma (GDF) Rade Veljanovski ocenio je da bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš ne može da ostvari ozbiljniji rezultat kao kandidat opozicije za predsednika Srbije.
     
    S druge strane, Pokret slobodnih građana podržao je danas da zajednički predsednički kandidat na predstojećim izborima bude general Zdravko Ponoš, jer bi „kao čovek nesumnjivog obrazovanja, profesionalnog, političkog i ličnog kredibiliteta dužnost predsednika obavljao pošteno i u skladu sa Ustavom“.
     
    Nova opoziciona koalicija „Moramo“, koja predstavlja dogovor pokreta Ne davimo Beograd, Ekološkog ustanka i OGP Akcije, saopštila je pre nekoliko dana da će nosilac liste za parlamentarne izbore biće Nebojša Zelenović, lider Akcije i stranke Zajedno za Srbiju, a nosilac na beogradskim izborima biće Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, rekao je za Danas sam Zelenović.
     
    Nebojša Zelenović je rekao i da će Aleksandar Jovanović Ćuta biti prvi na parlamentarnoj listi.
     
    Spremni su, kaže, da podrže jednog opozicionog predsedničkog kandidata i dodaje da su drugoj koloni opozicije (SSP, DS, Narodna, PSG…) ranije već rekli kako bi mogli da pobede Vučića, a to je, između ostalog, zajedničko kontrolisanje izbora.
     
    Zelenović je juče izjavio da bi Zdravko Ponoš mogao da ostvari dobar rezultat na predsedničkim izborima samo ako bi se o zajedničkom kandidatu dogovorile sve opozicione grupe.
     
    Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je da ne planira da učestvuje na izborima koji su najavljeni za april kao kandidat bilo koje stranke ili pokreta, iako je imao takvih ponuda, i da će i u ovoj godini nastaviti da se bavi zaštitom građanskih i ljudskih prava sa pozicije nevladinog sektora.
     
    Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka krajem januara ili početkom februara odlučiti o kandidatu za predsednika Srbije, a da bi on „ovog puta izbegao“ da se kandiduje za tu funkciju.
     
    Izbegao bih ovoga puta da to (predsednički kandidat) budem ja. Prošli put kada sam bio kandidat dobio sam četiri i po odsto„, kazao je nedavno Šešelj sa televiziju Pink.
     
     

    Kandidature na predsedničkim izborima, koji će se održati 3. aprila, a biti raspisani početkom marta, do sada je najavilo tek nekoliko političkih organizacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]