• Kojim programima država pomaže mikro i mala preduzeća u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mikro i mala preduzeća, preduzetnici i zadruge mogu da konkurišu za sredstva iz programa „Srbija i EU – oprema za privredu“. Država je obezbedila 16 miliona evra bespovratne pomoći, a Evropska unija još 11 miliona evra.

    Od 2015. godine bespovratna sredstva za nabavku opreme kroz projekat koji realizuje resorno ministarstvo, dobilo je 3.400 preduzetnika.

    „Uglavnom smo koristili sredstva za nabavku opreme, mehanizacije, oplate mašina, građevinskih mašina. Sredstva su nam koristila. Vrlo smo zadovoljni, nismo imali problema sa otplatom kredita, sa administriranjem“, kaže Milenica Srećković, iz kompanije „Set“ u Šapcu.

    Gordana Đurđević, direktor i suvlasnik firme „Slovo“ iz Beograda kaže da su nabavili o dva lasera i da im je nabavka opreme omogućila da ostvare ekološki čistiju proizvodnju,  energetsku efikasnost i veću produktivnost. 

    Privrednici bespovratno mogu da dobiju do četvrtine ulaganja, ne manje od 500.000 dinara niti više od 5 miliona. Njihovo učešće je 5 procenata, a ostatak se obezbeđuje kroz kredit ili putem lizinga. Prošle godine za samo mesec dana stiglo je oko 1.000 prijava. 

    „Najčešće su sredstva bila plasirana u proizvodnu delatnost, za opremu, mašine, deo programa je realizovan u građevinsku delatnost, to smo radili preko naše lizing kompanije“, kaže Predrag Milenović, direktor divizije za poslovanje sa privredom.

    Država i Evropska unija su ove godine obezbedile više novca za podsticanje nabavke opreme – 3,1 milijardu dinara, dovoljno za oko 600 privrednika. 

    „Ove godine mogu koristiti čak i za solarne panele pošto je takav trend da ljudi gledaju zbog energetske situacije da se obezbede. Uslovi za dobijanje sredstava nisu teški. Ove godine smo gledali maksimalno da se oslobodi. Da nemaju hipoteke na kuću ili firme, oprema je glavna hipoteka“, kaže Anđelka Atanacković, ministarka privrede.

    „Za nas je ovo deo ukupne podrške privredi Srbije. Proteklih godina za te namene izdvojeno je više od 200 miliona evra. EU nije samo prvi trgovinski partner Srbije i prvi izvor investicija, već predstavlja budućnost Srbije. Mi ulažemo u preduzeća u Srbiji, jer će to jednog dana biti preduzeća Evropske unije“, kaže Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

    Poziv privrednicima da konkurišu upućen je početkom meseca, trajaće dok se novac ne potroši, a najduže do kraja godine.

    Mikro i mala preduzeća, preduzetnici i zadruge mogu da konkurišu za sredstva iz programa „Srbija i EU – oprema za privredu“. Država je obezbedila 16 miliona evra bespovratne pomoći, a Evropska unija još 11 miliona evra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija