• Kon: Greška je što je pandemija u Srbiji dočekana bez rezervne zaštitne opreme

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je merama prevencije epidemija korona virusa u Srbiji razvučena i da je potrebno ukupno oko deset nedelja da se ona smiri.
     
    Srbija je, inače, u šestoj nedelji.
     
    „Ovaj virus pripada respiratornim virusima, a respiratorne infekcije imaju tipične epidemijske procese koji traju šest do osam nedelja, bez mera koje smo mi preduzeli. Sa tim merama se čitava situacija menja. Mi smo namerno to produžili, šest do osam nedelja je uobičajeno da smo pustili da se virus širi i da nismo ništa radili“, rekao je Kon za TV Prva.
     
    Dodao je da, s obzirom da je u pitanju novi virus, nismo znali previše o njemu, ali smo u međuvremenu saznali i zbog toga je taj period razvučen na 10 do 12 nedelja.
     
    „Zato sam govorio o svom optimizmu, to su razlozi zbog kojih gajim taj optimizam jer kako sam rekao, sada je počelo drugo poluvreme u kome mi vodimo“, rekao je.
     
    Na pitanje zbog čega je pre nekoliko dana izjavio da virus nije pod kontrolom, a danas je optimističan, odgovorio je da verovatno nije bio dovoljno razumljiv tada.
     
    „Verovatno ja nisam bio dovoljno razumljiv kada sam pre par dana rekao da virus nije pod kontrolom, sada je bio drugi smisao, mislio sam na to da li zdravstveni sistem funkcioniše i da li može da izdrži ovaj broj pacijenata“, rekao je Kon.
     
    „Sam epidemijski proces teče, bez obzira da li mi testiramo ljude ili ne, ali, mi smo na početku testirali samo one koji su imali ozbiljan oblik oboljenja, a ove sa blagim simptomima nismo. Sada se testira mnogo više, ranije je bilo po 200, a danas je 2.000, zbog toga su mnogi ljudi zbunjeni i zato ne možemo da uporedimo i broj zaraženih i broj preminulih sa prethodnim periodom, jer samim tim što je broj testiranih veći logično je da i broj pozitivnih bude veći“, objasnio je.
     
    Kako je naveo, pandemija je prirodna katastrofa, „žešća od bilo kakve druge kataklizme“.
     
    „Kad imate zemljotres on zahvati određeno područje, tamo je katastrofa i tamo je strašno. Ali dođu sa svih strana da pomognu. U pandemiji nema pomoći, jer se svi zatvore i ostanete svoji na svome“, rekao je Kon.
     
    Prema njegovim rečima, greška je što je pandemija u Srbiji dočekana bez rezervne zaštitne opreme i bez obnovljenih akcionih planova za svaku ustanovu, jer kako je objasnio, ako smo se pripremili onda ćemo moći i da se zaštitimo.
     

    Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je merama prevencije epidemija korona virusa u Srbiji razvučena i da je potrebno ukupno oko deset nedelja da se ona smiri.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]