Predrag Kon printscreen
Srbija

Kon: Korona - još april i maj, od juna olakšanje

Izvor: 
Tanjug Ned, 29/03/2020 - 21:04

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da će epidemija korona virusa trajati do juna, nakon čega očekuje “ozbiljno olakšanje”, kao i da će Srbija uspeti da se sa njom izbori.

“Epidemija će svoj maksimum dostići u petoj ili u šestoj nedelji, a posle toga će trajati još nekih mesec dana, ceo april, maj, od juna očekujem ozbiljno olakšanje”, rekao je Kon gostujući na RTS-u, ukazujući da sada ulazimo u četvrtu nedelju epidemije.

On je istakao da će Srbija da izađe iz ovoga, ne samo kao pobednik, već i sa osećajem da je u stanju da se bori i sa ovom situacijom.

Građanima je poručio da izdrže jer ćemo se kako kaže nakon toga svi vratiti normalnom životu, svim socijalnim aktivnostima i svemu lepom što čini život.

“Dočekaćemo zajedno slobodu”, naveo je epidemiolog.

Govoreći o trenutnom stanju, Kon je naveo da smo treću nedelju već dobili, a od četvrte počinje nagli porast broja, te da se mora pratiti iz dana u dan iako je danas zabeležen nagli pad broja zaraženih u odnosi na juče, sa 131 na 82.

“Svaki dan koji dobijemo u padu je dobar za nas…svakako dolaze topliji , sunčani dani kada nešto treba da se desi, videćemo šta…svakako očekujemo da oslabi prenosivost virusa to jest njegov potencijal”, naveo je epidemiolog.

Ukazao je da se sada nalazimo u najtežim nedeljama, te da je svima neophodna disciplina.

Kon je lekarima takođe poručio da izdrže i da svi u ovoj situaciji iz sebe izvuku vise.

Ukazao je da epidemija Kovida-19 ne može da se poredi sa pandemijama gripa iz 2009 i 2010. godine, jer je sada smrtnost daleko veća.

 
MarketingNajnovije vesti