• Kon: Kovid propusnice 24 sata apsolutni minimum

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, „apsolutni minimum“ za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji.
     
    Kon je kazao da primena propusnica samo posle 22 časa, kako je sada definisano, nije dovoljna da se postigne ozbiljnije poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.
     
    Gostujući na televiziji Pink, rekao je da je protekle nedelje zabeleženo „blago“ povećanje procenta novih slučajeva infekcije i dodao da se „ne naslućuje neki pad oboljevanja“ s obzirom na predstojeći hladniji period i sezonu slava.
     
    „Naredne dve nedelje će brojevi biti ovako visoki a imamo nepovoljan period pred nama. Jedini izlaz iz ove situacije je ubrzana vakcinacija a apsolutni minimum da se zaražavanje uspori je uvođenje kovid propusnica na 24 sata ali i to je samo predah“, kazao je Kon.
     
    Upozorio je da je zdravstveni sistem „u kolapsu“ jer „ogroman broj pacijenata zbog straha od kovida ne ide na kontrole“.
     
    „Odlažu se operacije, hitne intervencije a sve to skupa isporučiće posledice u životima“, kazao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.
     
    Dodao je da u Srbiji još nije registrovano prisustvo delta plus soja virusa.
     
    Tiodorović: Moraju se uvesti oštrije mere
     
    Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio da primena kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i da je potrebno uvesti oštrije mere.
     
    „Ima krivaca i u državi i u pojedincima, svi smo odgovorni. To što ćemo od 22 sata imati primenu propusnica, to neće imati efekta, to ne može imati efekta“, rekao je on za list Nova.
     
    Upitan o prelasku škola na onlajn nastavu, epidemiolog je rekao da očekuje da će sledeće nedelje da se napravi analiza da li je kombinovan model nastave imao efekta.
     
    Đerlek: Ako ne bude efekta tražićemo rigoroznije mere
     
    „Sačekaćemo sedam do 10 dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica bićemo zadovoljni, ako ne bude, Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek za RTS.
     
    Ponovio je da je stav Ministarstva zdravlja da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo kada smo dobili našu, Torlakovu vakcinu.
     
    „Sada imamo svoju vakcinu, sve te priče sa društvenih mreža padaju u vodu, očekujem da će građani biti mnogo odlučniji, hrabriji, solidarniji i da ćemo povećati broj vakcinisanih ljudi“, rekao je Đerlek.

    Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, „apsolutni minimum“ za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]