• Kon: Vakcinacija protiv korone biće preporučena, a ne obavezna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nakon čega je ono što u njemu piše, a to je da ministar zdravlja može narediti obaveznu vakcinaciju za celo stanovništvo, izazvalo reakcije u javnosti. 
     
    Potpuno je suprotno“, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. 
     
    „Ranije je zakonom isključivo i samo bila obavezna vakcinacija u situacijama vanrednih okolnosti. To se propisivalo kao vanredna imunizacija. Dakle, do 2009. je vakcinacija bila obavezna, a od tad postoji mogućnost da bude preporučeno. To je sve bilo i ranije. Suština je da sada postoji Nacionalni komitet za imunizaciju. Oni treba da daju svoje mišljenje, zatim to ide na Republičku komisiju za zarazne bolesti i Institut Batut i predlaže se ministru i onda ministar ima pravo da naloži imunizaciju. Tu ništa novo nije, ta mogućnost je postojala i pre nekoliko godina. Daleko je verovatnije da će vakcinacija biti preporučena, a obavezna samo za one koji mogu svoje pacijente da dovedu u opasnost, za zdravstvene radnike koji rade na zbrinjavanju bolesnika, a koji mogu biti životno ugroženi od ove bolesti“, rekao je Kon, prenosi Nova.rs.
     
    Govoreći o tome šta je zapravo izmenjeno u zakonu, član Kriznog štaba kaže da se „taj zakon odnosi na sve zarazne bolesti, a ono što je nedostajalo u dosadašnjim pravnim regulativama, uključujući i sam zakon, bile su neke situacije koje su se pojavile u toku ove pandemije“.
     
    „Prvenstveno se to odnosi na samoizolaciju, koja nije bila definisana zakonom, sada je to kućni karantin praktično. Sa druge strane, bilo je nedostataka vezanih za sam prevoz i transport onih koji su zaraženi, što je takođe dopunjeno. Zatim ograničenje kretanja, što nije bilo u potpunosti definisano osim kroz karantin i izolaciju. Tu su i te lične mere zaštite, koje nisu posebno definisane kroz prethodni zakon, a to se definitivno izmenilo tokom ove epidemije. To rezultira i u oblasti sankcija. To je sve juče usvojeno i data je mogućnost da se ta kontrola i sprovodi jer dosada sve mere koje su bile donete nisu dovoljno kontrolisane, nismo imale mehanizme da podstaknemo tu kontrolu“, rekao je Kon.
     
    Ostaje nam da čekamo uspešnu vakcinu
     
    „Nema pravog leka za virus, ali ne smemo da mu damo prostor da se razmnožava, jer ćemo time smanjiti broj obolelih i preminulih, a ostaje nam da čekamo uspešnu vakcinu koja mora biti efikasna i bezbedna“, rekao je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš za RTS.
     
    On je naveo da je u trenutnoj situaciji najvažnije da se poštuju mere prevencije i da se izbegavaju okupljanja.
     
    „Znam da je našim građanima svega dosta, a posebno nas koji pričamo o ovome, da im je preko glave. Mogu da ih razumem, ali ne mogu da opravdam one koji misle da virus ne postoji„, rekao je Pelemiš.
     
    Naglasio je da su vakcine najveće otkriće u medicini i jedino rešenje za pobedu protiv infekcija.

    Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nakon čega je ono što u njemu piše, a to je da ministar zdravlja može narediti obaveznu vakcinaciju za celo stanovništvo, izazvalo reakcije u javnosti. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]