• Konkurs za najbolje fotografije kulturne baštine Srbije do 30. decembra, glavna nagrada 1.000 dolara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Međunarodna neprofitna organizacija „Art Exchange Inc“ pozvala je fotografe da do 30. decembra 2021. pošalju radove na konkurs „Nasledje od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije“.
     
    Fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

     

    U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima,  srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana, i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci, navodi se u saopštenju
     
    Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar „Pamćenje sveta“.
     
    Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000 američkih dolara, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 dolara, a njihovi radovi, kao i fotografije finalista, biće deo izložbi u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine, i predstavljeni u godišnjem katalogu foto konkursa.
     
    Jedinstvena zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta, najavili su organizatori konkursa.
     
    Član žirija je osnivač Art Exchange Inc Svetlana Rogić koja je studirala fotografiju na Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fotografa, a magistrirala menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu. U žiriju je direktor Doma kulture Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kao i indonežanski fotograf Ivan Bagus, šef Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.
     
     

    Međunarodna neprofitna organizacija „Art Exchange Inc“ pozvala je fotografe da do 30. decembra 2021. pošalju radove na konkurs „Nasledje od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija