• Konkurs za najbolji rad iz informatike za sedmake i osmake otvoren do 11. juna

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija Petlja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisale su konkurs Programiraj svoj uspeh za učenike sedmog i osmog razreda za izbor najboljih primera projektne nastave iz informatike i računarstva.

    Konkurs je otvoren do 11. juna, a na njemu mogu da učestvuju školski timovi koje čine nastavnik-mentor koji je izvodio nastavu i jedan do pet učenika. Radovi se šalju na adresu [email protected].

    Povod za raspisivanje konkursa je činjenica da ove godine osmi razred završava prva generacija učenika kojoj je informatika bila obavezan predmet od petog razreda i koja iz osnovne škole izlazi digitalno pismena.

    Savetnik ministra za digitalizaciju u obrazovanju i rukovodilac Centra za obrazovnu tehnologiju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Katarina Aleksić rekla je za Tanjug da učenici koji učestvuju na konkursu treba da uoče nešto u svojoj sredini što bi mogli da unaprede uz znanja koja imaju i da kroz timski rad osmisle neki proizvod ili uslugu koja će doprineti poboljšanju života tamo gde oni konkretno žive.

    „Mi ovim konkursom slavimo povezanost škole sa životom. Pozvali smo timove koji će se sastojati od dece različitih interesovanja i školskog uspeha, ali želimo da nagradimo i promovišemo ono što su zajedno stvorili“, istakla je ona.

    Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u PKS Marjan Stojanović kaže da će pristigli radovi, kada stručni žiri proceni njihov kvalitet, dobiti podršku privrede.

    „Mi ćemo ih upoznati sa kolegama koje su već uspele, a plan je da ih odvedemo u naučno-tehnološke parkove, da urade virtuelne ture u kompanijama koje se bave time, da im približimo svet inovativnih digitalnih kompanija, koji će moći da vide na licu mesta“, rekao je Stojanović Tanjugu.

    On je naglasio da je digitalna pismenost za PKS veoma važna i da će inovativna digitalna pismenost biti okosnica budućeg razvoja.

    Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević objašnjava da je ova fondacija osnovana da bi se unapredila algoritamska pismenost u Srbiji i da je podržala uvođenje informatike obaveznog predmeta od petog razreda kroz obuke nastavnika, ali i otvorene obrazovne resurse, besplatne materijale, koji će pomoći u učenju.

    Istakao je u izjavi za Tanjug da je reč o značajnoj promeni i da treba podržati nastavnike da se ona uhoda te da se Srbija može pohvaliti time da ima najmoderniju nastavu informatike.

    „Poslovi će sve više podrazumevati digitalnu pismenost radnika, što se može primetiti i danas, i ona će biti važna ne samo za one koji se bave programiranjem, već za sve delatnosti“, kaže Vasiljević.

    Na pitanje zašto su se pri otvaranju konkursa opredelili za projektnu nastavu, Vasiljević ističe da je ova nastava zanimljiva, jer je povezana sa nastavnim programom i objedinjuje sve ono što je obrađivano na časovima.

    Profesor programiranja i računarske grupe predmeta u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnaziji 9. maj u Nišu i jedan od članova Radne grupe Ministarstva prosvete za redefinisanje informatičkih sadržaja u osnovnoj i srednjoj školi, koji se zalagao za ove promene, Dalibor Todorović kaže da je nakon njih interesovanje učenika za ovaj predmet poraslo.

    „Sadržaji koji se uče su aktuelni, izazovni, sa konkretnim aktivnostima koje učenici mogu odmah praktično primeniti u svom svakodnevnom životu. Ne samo u korišćenju različitih digitalnih servisa, uređaja i aplikacija, već i u kreiranju digitalnih sadržaja, rešavanju praktičnih problema i razvijanju kritičkog mišljenja“, rekao je Todorović Tanjugu.

    Aktuelna novina u našem obrazovnom sistemu vezana za osnovne škole jeste inicijativa uvođenja klubova programiranja u okviru vannastavnih aktivnosti.

    „Pokretanje klubova programiranja u školama je ključni element projekta Škole za 21. vek, koji u Srbiji sprovodi Britanski savet u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kako bi promovisala veštine programiranja kao ključne veštine za 21. vek“, istakao je Todorović.

    U okviru ovih klubova učenici i nastavnici bi razmenjivali ideje o učenju programiranja kroz kreativne tehnike i kroz platformu u okviru koje bi ideje razmenjivali i sa učenicima drugih škola.

     

    Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija Petlja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisale su konkurs Programiraj svoj uspeh za učenike sedmog i osmog razreda za izbor najboljih primera projektne nastave iz informatike i računarstva.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]