• Krizni štab odlučio: Ukidaju se kovid propusnice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas nakon sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da je epidemiološka situacija znatno bolja i da sve više bolnica izlazi iz kovid režima.

    „Dolazi do ublažavanja mera, u prvom redu, ukidanje važenja kovid propusnica, koje stupa na snagu od subote“, rekla je dr Kisić Tepavčević.

    „Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno. Kada je u pitanju izolacija, ona je i dalje na snazi“, dodala je ona.

    Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

    „Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida“, rekla je Kisić Tepavčević.

    „Uvodi se dodatna buster doza vakcina, odnosno četvrta doza, za sve starije od 18 godina, ali pre svega one u većem riziku. Preporučuje se pet meseci nakon prve buster doze“, najavila je.

    Karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima se ukida, potvrdila je dr Kisić Tepavčević.

    On je dodao i da se ne može reći da su kovid propusnice bile od velike koristi.

    „Medicinski deo Kriznog štaba tražiće da se ukine karantin za one osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranom osobom, a ne pokazuju simptome bolesti“, poručio je Tiodorović.

    Dodao je da, ipak, neke druge mere moraju ostati na snazi.

    „Obavezno nošenje maski u javnom prevozu i na javnim mestima, držanje propisane distance u zatvorenom prostoru i obavezna dezinfekcija. Izolacija takođe mora da ostane pogotovo za ona lica koja imaju simptome bolesti jer se na taj način smanjuje mogućnost širenja zaraze“, rekao je Tiodorović.

    Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u ponedeljak Tanjugu da je epidemiološka situacija u zemlji povoljnija.

    „Imamo povoljniju situaciju, ali da li možemo da garantujemo da će tako i ostati – to niko ne može. Kovid nas je naučio da to ne možemo da predvidimo. Mi radimo šta je do nas, svi dobro znamo da treba da se ponašamo tako da sprečimo širenje virusa“, poručio je Lončar.

     

    Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas nakon sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da je epidemiološka situacija znatno bolja i da sve više bolnica izlazi iz kovid režima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija