• Krkobabić: Za nepunih godinu dana oživelo više od 800 kuća u selima Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je da je selo ponovo „in“ i da je za nepunih godinu dana oživelo više od 800 kuća u selima Srbije.

    „Interesovanje je ogromno, javljaju se sve mlađi ljudi“, rekao je Кrkobabić posle potpisivanja ugovora za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za one zahteve koje je komisija odobrila 26. aprila ove godine. Dodeljena su bespovratna sredstava za kupovinu još 90 seoskih kuća i to za 64 porodice, 13 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica i 13 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije.

    Кrkobabić je potpisao je trojne ugovore sa gradonačelnicima i predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće, i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

    Najpovoljnija izabrana kuća nalazi se u selu Torak u opštini Žitište, ima 64 kvadrata i sedam ari placa i košta 399 hiljada dinara.

    Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Ada i Bač, gde se ovog puta u selu Plavna nalazi i najveća seoska kuća od 268 kvadrata.

    U opštini Pirot, gde su se procenjene vrednosti kuća kretale od 800 hiljada do 1,1 miliona dinara, dodeljena su sredstva za dve kuće, od 103 kvadrata u selu Blato i 75 kvadrata u selu Izvor.

    U prošlogodišnjem ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 lokalnih samouprava, a sa kućama koje su dodeljene do maja ove 2022. godine, u svim delovima Srbije je više od 800 kuća koje su dobile nove stanare.

    Na javni konkurs mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina života.

    Izabrana kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u Srbiji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara.

    Sredstva za kupovinu seoskih kuća se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, do utroška 500 miliona dinara – koliko iznose opredeljena sredstva Ministarstva za brigu o selu za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

     

    Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je da je selo ponovo „in“ i da je za nepunih godinu dana oživelo više od 800 kuća u selima Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]