• Kupovna moć značajno opala, a tek nas očekuje drastičan pad standarda

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih godinu dana značajno opala i da ih tek očekuje drastičan pad standarda.

    Radosavljević je agenciji Beta kazao da statistika u ovom trenutku ne prati verno šta se stvarno dešava kada je u pitanju životni standard stanovništva, piše N1.

    Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u maju ove godine iznosila je 74.168 dinara dok je medijalna neto zarada (50 odsto zaposlenih u Srbiji) za isti period bila 56.582 dinara.

    Radosavljević naglašava da je Srbija s prosečnim platama dostigla relativno visok nivo, „međutim prosečne cene ih sustižu i ne samo prosečne cene, nego i cene osnovnih životnih namirnica“.

    „Suštinski problem je što građani Srbije troše najveći deo svog dohotka na hranu, stanovanje i energiju i to su tri komponente koje su u Srbiji značajno poskupele“, kazao je on.

    Prema poslednjim dostupnim informacijama iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, prosečna potrošačka korpa u aprilu ove godine vredela je 83.633 dinara, što je 1,15 puta veće od tadašnje prosečne plate.

    Danas građani Srbije za prosečnu platu platu od osnovnih životnih namirnica sebi mogu da obezbede 1,1 tonu brašna T-500, 343 litra ulja, 765 kilograma šećera, ili 674 litara mleka.

    Za sadašnju neto prosečnu platu kupci će moći sebi da obezbede 105 kilograma svinjskog buta bez koske, oko 4.000 komada jaja ili 742 kilograma krompira.

    Na osnovu ove analize se vidi da iako je prosečna plata porasla skoro dvostruko u odnosu na 2012. godinu, kupovna moć građana nije toliko skočila, a u odnosu na medijalnu zaradu, potrošačka korpa je još skuplja.

    Prosečna neto zarada u maju 2012. godine iznosila je 40.442 dinara, što je skoro upola manje nego danas.

    „Cena hrane je u Srbiji poskupela značajno više u proseku nego u Evropskoj uniji, dok cene energenata nisu zato što su oni kontrolisani od strane države ali je samo pitanje trenutka kada će se to desiti. Cena stanovanja je imala drastičan skok rasta cene kvadrata, i kad uzmemo te tri komponente dolazimo do toga da je naša inflacija ne 11 odsto kako to kaže zavanična statistika, nego inflacija koja pogađa najveći broj gradjana je od 15, 20 i više odsto“, naglasio je Radosavljević.

    Pre deset godina, kada je prosečna neto zarada iznosila je 40.442 dinara, građani Srbije su za jednu neto prosečnu platu mogli sebi da priušte 321 litar suncokretovog ulja, 440 kilograma belog kristal šećera, ili 901 kilogram brašna T-500.

    Takođe, građani su za svoju prosečnu platu mogli da kupe skoro 3.000 komada jaja, 1,2 tone krompira, 620 litara mleka ili 96 kilograma svinjskog buta bez koske.

    Prosečna potrošačka korpa za maj 2012. godine iznosila je 57.921 dinara, što je bilo 1,43 puta veće od tadašnje prosečne plate. Za minimalnu prosečnu korpu trebalo je izdvojiti 30.581 dinara.

    Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih godinu dana značajno opala i da ih tek očekuje drastičan pad standarda.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija