• Lečenje SMS porukama i zdravlje: Kome će biti uplaćeno milion evra od plasmana Srbije na Svetsko prvenstvo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Golom Portugalu u 90. minutu Aleksandar Mitrović Srbiji je doneo plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali bi taj gol nekome mogao da donese daleko više – čitav život.

    Poslednjih godina u Srbiji sve su učestalije najrazličitije akcije prikupljanja novca za nečije lečenje – uglavnom su to deca i uglavnom preko direktnih uplata ili SMS poruka.

    Nedavno je tako, posle velike borbe, prikupljeno dva i po miliona evra za lečenje šestomesečne Vanje Malović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

    Usred svega toga, reprezentativci Srbije su u trileru koji će se prepričavati decenijama savladali Portugal, za šta im je prethodno predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao nagradu od milion evra iz državnog budžeta.

    Pojavila se nezvanična informacija da će ta suma biti usmerena za „lečenje dece“, ali još nema potvrde ove informacije i za sada nije poznato kome će tačno taj novac otići.

    „Kontaktirali su nas neki roditelji bolesne dece, pitaju da li bi taj novac mogao da bude za njih“, kažu kratko za BBC iz Fondacije „Budi human“, koja godinama prikuplja novac za bolesne.

    Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je reprezentativcima obećao premiju od milion evra ukoliko pobede, kažu za BBC da je novac u utorak uplaćen na račun Fudbalskog saveza Srbije.

    BBC novinari su kontaktirali FSS sa pitanjem kome su fudbaleri opredelili milion evra, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

    Iz fondacija „Budi human“ i „Podrži život“, kao i Svratišta za decu ulice, navode da im do sada nikakav novac nije uplaćen, a nemaju informaciju ni da li će se to uskoro dogoditi.

    „Što znate vi, to znamo i mi, niko nam se još nije obratio“, kažu iz „Budi human“.

    Ministarstvo zdravlja do trenutka objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja da li imaju informacije kome je uplaćeno milion evra.

    Zašto su SMS poruke važne u lečenju

    Ukoliko se za nekoga šalju SMS poruke, uglavnom je reč o teškim i retkim bolestima, za koje su potrebne skupe terapije, najčešće u inostranstvu.

    Ta sredstva je moguće dobiti i od države.

    O tome ko će dobiti sredstva odlučuje Komisija za lečenje urođenih bolesti metabolizma, pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

    Na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da je u 2021. za lečenje retkih bolesti izdvojeno tri milijarde dinara.

    U Srbiji je 2014. godine osnovan i Fond za lečenje u inostranstvu, za bolesnike koji ne mogu da dobiju terapiju u zemlji jer ne postoji.

    Iz Fonda su pozvali one kojima je novac za ovakvo lečenje potreban, da ih kontaktiraju.

    Međutim, ta sredstva nisu dovoljna za sve, pa se novac često skuplja na najrazličitije načine – preko nekoliko humanitarnih organizacija, putem direktnih uplata ili SMS poruka.

    Jedna od tih organizacija je Fondacija „Budi human, koju vodi Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i od nedavno visoki zvaničnik vladajuće Srpske napredne stranke.

    Na sajtu te fondacije, koja pomaže i deci i odraslima, navodi se da je do sada prikupljeno više od šest milijardi dinara i više od 1.700.000 evra, kao i značajne sume i drugim valutama.

    Primljeno je više od 17 miliona SMS poruka.

    Veliki udeo u prikupljanju pomoć do sada su imale i fondacija „Zajedno za život“ Jovana Simića, poznatog humanitarca, kao i „Podrži život“, čiji je osnivač glumac Sergej Trifunović.

    Trifunović je krajem 2020. izjavio da je sve više akcija kada se za neko dete hitno prikuplja novac.

    „Nije tačno da država nema novac za njih, nego deca, kao ni čist vazduh, nisu prioritet“, izjavio je Trifunović.

    Predsednik Srbije posle pobede nad Portugalom osvrnuo se na kritike da država ne ulaže dovoljno u lečenje dece sa retkim bolestima.

    U intervjuu na televiziji Hepi u sredu, Vučić je izjavio da su 2012. terapija i lečenje bili osmogućeni za osmoro dece, ove godine „118 plus 28″.

    Za to je, ističe, izdvojeno milijardu i 950 miliona, u odnosu na 130 miliona iz 2012. godine.

    „Trudimo se da pomognemo detetu i njihov život nam je najvažniji na svetu“, kaže Vučić.

    „Znamo da nikada nije dosta, ali nemojte samo da nam govorite na najnemoralniji način da ne vodimo računa o deci – borimo se za njih“, dodao je.

    Kako kaže, prosečno se 450 dece godišnje leči u inostranstvu.

    „Sve to plaća država, uvek ćemo naći načina da pomognemo, ali nemojte govoriti da naša država ne radi nešto što drugi rade“, rekao je Vučić.

    Reagovanja na društvenim mrežama

    Kada je Vučić došao da pozdravi fudbalere u avionu, neposredno pred poletanje za Portugal, obećao je im je milion evra za pobedu.

    Dobio je aplauz za reči podrške, a na društvenim mrežama odmah su krenuli komentari o Vučićevom obećanju i o tome kako se „za fudbalere pare nađu, ne i za bolesnu decu“.

    Ali posle informacije da su fudbaleri odlučili da uplate milion evra za lečenje dece, dobili su sijaset pohvala.

    Ko je sve lečen SMS porukama – slučaj Ronaldove trake

    Poslednjih godina sve više je primera uspešnih humanitarnih akcija, neretko iniciranih preko društvenih mreža, u kojima su sakupljene velike sume novca za lečenje dece.

    Jedna od najvećih bilo je prikupljanje novca za lečenje dvogodišnje Anike Manić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, kao i dečaka Gavrila, kada se takođe fudbal umešao.

    Za oba lečenja bilo je potrebno 2,5 miliona evra.

    „Igrala sam se sa Gavrilom i shvatila sam da moja beba ne može da pomeri ruke, da ima motoričku slabost koja je svakog dana bila sve veća“, izjavila je tada njegova majka Nevena za BBC na srpskom.

    Ubrzo je, kaže, postao nepomičan.

    „Nije mogao da pomeri glavicu, noge nije nikako odizao od podloge“.

    Dijagnostifikovana mu je spinalna mišićna atrofija.

    „To je retko neuromišićno oboljenje, koje se manifestuje gubljenjem osnovnim životnih funkcija, kao što su gutanje, varenje hrane, disanje.

    „Deca bez terapije žive dve godine, umiru gušenjem“, kaže Nevena.

    Srbija je potom krajem marta na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu igrala protiv Portugala, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

    Portugalci su poveli 2:0, Srbija izjednačila, da bi pred sam kraj meča Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera sveta, postigao gol – koji nije priznat.

    Prešla je lopta celim obimom gol-liniju, ali sudija to nije video i meč je završen nerešenim rezultatom.

    Pri izlasku sa terena Ronaldo je revoltirano bacio kapitensku traku, a pokupio ju je vatrogasac Đorđe Vukmirović, koji je bio dežuran na meču.

    Traku je dao na aukciju i sredstva su otišla za Gavrila.

    „Pre nego što je krenuo od kuće, video sam da reklamiraju na televiziji poziv za slanje poruka za pomoć Gavrilu“, izjavio je Vukmirović tada za BBC.

    „Pomislio sam – ako bilo šta nađem na stadionu, dres, loptu – to će da ide za njega. Svi ostali iz brigade su se složili“.

    Novac za Gavrila je prikupljen, ali njegovu sudbinu deli i veliki broj druge dece koje se leče preko SMS poruka u Srbiji.

    Kompletan tekst možete pročitati na sajtu BBC na srpskom.

     

    Golom Portugalu u 90. minutu Aleksandar Mitrović Srbiji je doneo plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali bi taj gol nekome mogao da donese daleko više – čitav život.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]