Vakcine Foto: pixabay
Srbija

Lekarska komora Srbije: Obavezna vakcinacija lekara pravno pitanje

Izvor: 
Tanjug Pet, 09/04/2021 - 13:55Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić smatra da je pitanje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika čisto pravno pitanje i poručuje da je imunizacija potrebna svima.

"Mi smo struka, bavimo se stručnim pitanjima, vakcinacija treba svima...", ističe Dinić za Tanjug i dodaje da je to jedini način da se efikasno izborimo sa trenutnom epidemijom, ali i svim budućim koje budu dolazile.

"Mi vakcinaciju moramo promovisati na svaki mogući način ", odgovara Dinić na pitanje da li Komora podržava predlog o obaveznoj vakcinaciji u Srbiji, a naročito imunizaciji zdravstvenih radnika.

On kaže da je slučaj lekarke Jovane Stojković koja je u javnost iznosila antivakserske stavove i koja je privedena kod tužioca zbog sumnje da je širila netačne informacije i uzenemiravala javnost, trenutno pred sudom časti Komore.

"Lekari su dužni da iznose naučno utemeljene i dokazane činjenice, i sve što nije u skladu sa tim za nas nije prihvatljivo", poručuje Dinić.

Na pitanje da li će Komora reagovati naoptužbe pacijentkinje iz bolnice Narodni front da je lekar ove bolnice zlostavljao na porođaju Dinić kaže da Komora još uvek nije dobila tu prijavu.

"Čim budemo dobili, sud časti će je uzeti u dalju proceduru i razmatranje ako bude podneta nama", naveo je on i dodao da Lekarska komora dobija oko 1.000 predmeta godišnje različite vrste.

Kako kaže, većina njih nije osnovana i ne ulazi u dalju sudsku proceduru, a maksimalna kazna koju Komora može da sprovede je oduzimanje licence na pet godina. "Kazne su u rasponu od opomene, javne opomene, finansijske kazne, oduzimanja dela licence do oduzimanja licence na pet do šest godina", objašnjava Dinić.

On kaže da u tom pogledu, prošla godina nije bila reprezentativna, s obzirom da su sudovi časti radili smanjenim intenzitetom.

"Oko 90 predmeta godišnje dobije sudski epilog, ali to ne znači da su svi osuđeni. Jedna od najčešće izrečenih mera jesu javne opomene", kaže Dinić.
MarketingNajnovije vesti